Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

'Boleh operate, tapi tak nak ubat bius' - Respon suami bila doktor maklumkan isterinya hamil 40 minggu perlu dibedah

0


Perkongsian seorang pegawai perubatan mengenai pasangan suami isteri 'terpaling pandai' dalam soal bersalin walaupun baru pertama kali menimang cahaya mata, membuatkan netizen geleng kepala. Mana tidaknya, perkara yang diminta si suami boleh dikatakan tidak masuk akal dan bertentangan dengan amalan perubatan pada masa kini. 


Sebab itu adalah penting bagi perempuan sebelum bercinta atau berkahwin, bertanyalah soalan-soalan asas sama ada si lelaki itu:


  • Anti vaksin ke?
  • Lebih suka isteri beranak di hospital atau rumah?
  • Kalau tiada doktor perempuan, boleh ke doktor lelaki? 
  • Anak wajib sekolah tak?
  • Rumah isteri kena bayar pada suami?


Kerana ia penting bagi menjamin masa depan keluarga. Selain itu, carilah pasangan yang sekufu. Bukan hanya soal duit sahaja, latar belakang pendidikan juga perlu diambil kira. Biar sama atau suami lebih tinggi kerana apa-apa dia yang membuat keputusan sebagai ketua keluarga. 


TIBA-tiba teringat suatu pagi, seorang perempuan datang ke dewan bersalin, nak bersalin tetapi tak nak ubat tahan sakit. Sudahlah kandungan pertama, tak pernah rasa sakit bersalin macam mana, tetapi pandai cakap macam dah bersalin 10 orang. 


Yang paling malangnya, suami yang tak rasa sakit bersalin itu beritahu doktor, "Isteri saya tak perlu ubat tahan sakit". 


Doktor beri penjelasan yang kandungannya dah 40 minggu, 8 hari (post date), kemungkinan baby lemas dan perlukan operation. Tahu apa permintaan dia?


"Boleh operate, tetapi tak nak ubat bius." 


I be like... Ouh menariknya. Teringin juga nak tengok orang operate tanpa bius. 


Bila isteri dia dah masuk dewan bersalin empat jam, ubat tahan sakit semua dia minta. Lepas empat jam kena operate juga sebab baby dah lemas. Isteri dia setuju tanpa soalan. Jadi kita abaikan suami dia yang 'kebal' itu. Sebab suaminya cuma kena dimaklumkan dan kebenaran pesakit yang beri. 


Tak adalah rezeki kita nak tengok operate mentah-mentah. 


Selepas setengah jam in labour, request entonox. Selepas empat jam itu, baby distress kena operate. Isteri bagi je consent. MO inform je suami dia, yang isteri dia keen for operation cepat-cepat. Malas nak dengar apa-apa dari dia sebab consent dapat dari isteri dia, tak perlu consent dia. 


Sumber: Facebook NFZ

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram