Slider

Dah dapat waran tangkap, JAIS sedang giat memburu Muhammad Sajjad


Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mengesahkan pihaknya telah menerima waran tangkap terhadap usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman, yang dikeluarkan Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam, semalam.


Pengarah JAIS, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad berkata, pihaknya kini sedang memburu lelaki berusia 36 tahun itu selepas gagal hadir ke mahkamah pada hari sebutan semula kesnya. 


"Mahkamah mengeluarkan waran tangkap tanpa jaminan terhadap usahawan kosmetik itu. Jadi, saya sudah arahkan anggota penguat kuasa JAIS mencari dan menahannya untuk dibawa ke mahkamah," katanya. 


Setakat ini, lelaki menyerupai wanita itu masih belum ditahan dan JAIS sedang berusaha mengesannya. JAIS juga meminta lelaki itu untuk tampil menyerah diri dan memberi kerjasama untuk melancarkan proses tindakan undang-undang. 


6 Januari 2021, Muhammad Sajjad mengaku tidak bersalah di atas pertuduhan berpakaian seperti wanita di sebuah majlis bacaan Yasin dan solat hajat, yang dianjurkan di premisnya pada Februari 2018. Perbuatan lelaki itu menyebabkan agama Islam dipandang hina. 


Muhammad Sajjad didakwa mengikut Seksyen 10(a) Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 dan jika sabit kesalahan boleh dihukum tidak melebihi RM5,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo