Slider

'Elok dipijak je diorg ni' - Ibu 3 anak ditangkap. disyaki berkhalwat dengan lelaki lain ketika suaminya di penjara


Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK) menahan seorang wanita yang masih berstatuskan isteri orang kerana disyaki berkhalwat dengan seorang lelaki, selepas mendapat aduan daripada orang awam berhubung kegiatan maksiat pasangan itu. 


Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasa JAIK, Syeikh Radzi Abdul Mutalib berkata, bertindak di atas aduan itu, sepasukan anggota penguat kuasa JAIK diarahkan membuat serbuan ke rumah sewa yang beralamat di Sintok, Kedah pada jam 3 pagi Selasa, 30 Mac 2021. 


Tiba di lokasi, anggota penguat kuasa memberi salam dan mengetuk pintu yang kemudian dibuka oleh wanita berusia 32 tahun itu bersama dengan lelaki berusia 30 tahun terbabit. 


Pemeriksaan di dalam rumah itu juga mendapati ada tiga kanak-kanak berusia dari tiga hingga 13 tahun di dalam bilik berasingan, dipercayai anak kepada wanita itu. 


Ketika penguat kuasa meminta dokumen bagi membuktikan mereka mempunyai hubungan yang sah, pasangna itu gagal berbuat demikian menyebabkan mereka terus ditahan. 


"Malah, pemeriksaan juga mendapati motosikal lelaki itu diletakkan di dalam rumah bagi mengelakkan perbuatan maksiat mereka dikesan. 


Ketika disoal siasat, wanita berkenaan yang bekerja di sebuah kilang rempah itu memberitahu suaminya sedang menjalani hukuman di penjara. 


Pasangan itu dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kubang Pasu untuk membuat laporan tangkapan sebelum diberi notis hadir semula ke pejabat agama untuk diambil keterangan. 


Kes disiasat mengikut Seksyen 25 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Kedah 2014 yang memperuntukkan hukuman dua tahun penjara atau denda RM3,000 atau kedua-duanya sekali. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo