Slider

Polis siasat dakwaan 5 pemimpin kabinet hadir majlis perkahwinan VIP di Seremban ketika PKPB


16 Mac 2021, Selasa, viral di media sosial gambar-gambar yang menunjukkan beberapa pemimpin kerajaan dan parti politik hadir ke masjlis perkahwinan VIP di negeri yang masih berstatus Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).


Gambar yang dimuat naik oleh individu yang dipercayai ahli UMNO di akaun Instagramnya itu mengundang pelbagai reaksi netizen yang mempersoalkan apakah perjalanan merentas negeri telah dibenarkan atau sebaliknya. 


18 Mac 2021, Khamis, polis mengambil maklum mengenai posting viral itu dan telah membuka Kertas Enkuiri Polis (KEP) untuk memulakan siasatan terhadap tuduhan yang membabitkan beberapa menteri yang didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) dengan merentas sempadan negeri untuk menghadiri majlis perkahwinan. 


Ketua Polis Daerah Sepang, Wan Kamarul Azran Wan Yusof berkata, pihaknya menerima laporan dari Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) berhubung posting viral tersebut pada 16 Mac 2021. 


Menurut laporan MalaysiaKini, nama-nama pemimpin yang dinyatakan dalam laporan itu ialah Menteri Sains, Inovasi dan Teknologi, Khairy Jamaluddin; Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa; Menteri Pengajian Tinggi, Noraini Ahmad; Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Abdul Aziz; Timbalan Menteri Dalam Negeri, Ismail Mohamed Sabri dan Ahli Parlimen UMNO Padang Terap, Mahdzir Khalid. 


Kesemua nama-nama pemimpin itu dikatakan hadir ke ajlis perkahwinan anak perempuan kepada Ahli Parlimen Jelebu, Jalaluddin Alias di Seremban, Negeri Sembilan pada 14 Mac 2021. 
Setakat ini, tiada sebarang kenyataan yang dirakam dari nama-nama berkenaan dan Polis Sepang sedang menunggu arahan dari Bukit Aman. 


Sumber: Nazrin Ahmad, MalaysiaKini

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo