Slider

'Tahniah dik, belum dapat result SPM dah dapat hadiah' - 2 pelajar carut guru dikenakan 5 saman


Minggu lalu, viral gambar dua pelajar lelaki memakai baju ditulis dengan kata-kata kesat terhadap guru yang menunggang motosikal tanpa topi keledar, telah dikenal pasti identitinya.


Kedua-duanya telah dikenakan lima saman mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987. Antara saman yang dikenakan adlah tidak mempunyai lesen memandu, kesalahan nombor pendaftaran dan motosikal tidak dilindungi insurans. 


Pemilik kenderaan yang dinaiki dua pelajar berkenaan juga dikenakan saman. Siasatan dibuat mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955. 


Polis telah mengambil keterangan dari dua pelajar terbabit dan kertas siasatan akan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan susulan.


Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat menasihati golongan pelajar sekolah menengah menjaga kelakuan dan tidak menunjukkan sikap yang biadab sama ada di sekolah atau luar rumah. 


Beliau berkata, generasi pada hari ini tidak sepatutnya berbuat demikian dan ibu bapa sepatutnya memainkan peranan untuk memastikan akhlak anak mereka terjaga. 


"Tanamkan juga semangat cintakan guru-guru sebagaimana kita menyayangi seseorang dan saya menyeru kepada remaja-remaja di luar sana supaya belajar daripada kesilapan orang lain," katanya.


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo