Slider

'Tambah banyak lagi CCTV please!' - Majlis Perbandaran Taiping pasang CCTV di hospot untuk kesan & kompaun individu buang sampah secara haram


Berikutan masalah pembuangan sampah di tempat yang tidak sepatutnya dan di luar tong sampah seringkali terjadi, pihak Majlis Perbandaran Taiping (MPT) mengambil inisiatif untuk memasang kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan 'panas' bagi mengesan dan mengambil tindakan terhadap individu yang tidak bertanggungjawab. 


Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh MPT pada 28 Februari 2021, pihaknya terpaksa melakukan pembersihan secara berkala dengan kekerapan seminggu sekali dan angaran berat sampah haram yang dikutip mencecah 40 tan untuk satu kerja pembersihan. 


Melalui Projek Rintis Portable CCTV yang dipasang di dua lokasi panas sejak Disember 2020 iaitu di Tong Sampah Pasar Kamunting dan Taman Kota Jaya, Simpang, MPT telah berjaya merakam perbuatan individu-individu terbabit. 


Berdasarkan maklumat seperti nombor pendaftaran pemilik kenderaan, MPT akan membuat semakan di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi mengenal pasti pemilik kenderaan sebelum mengeluarkan kompaun. 


Semenjak projek rintis itu dijalankan,  sebanyak 67 kompaun berjumlah RM16,750 telah dikeluarkan pada Disember 2020 dan Januari 2021, 18 kompaun berjumlah RM4,500 telah dikeluarkan yang menyaksikan penurunan yang sangat ketara semenjak pemasangan CCTV tersebut. 


MPT memberi peringatan kepada para penduduk di kawasan Taiping untuk tidak melakukan pembuangan sampah secara haram atau berdepan dengan tindakan undang-undang di bawah Undang-Undang Kecil Kebersihan Awam (Majlis Perbandaran Taiping) 1984 (Pk.P.U.18). Tawaran kompaun tidak lebih daripada RM 250.00 akan dikeluarkan  dan sekiranya di sabit kesalahan, boleh dikenakan denda tidak lebih daripada RM 2,000.00 atau penjara tidak lebih satu (1) tahun atau kedua-duanya.


Di media sosial, netizen khususnya penduduk Taiping bersetuju dengan tindakan tegas MPT dan memuji inisiatif yang diambil untuk memastikan Taiping bebas dari sampah. 


Pun begitu, ada yang kurang bersetuju dengan jumlah kompaun yang dikenakan itu terlalu kecil kerana dianggap tidak akan memberi kesedaran kepada individu yang melakukan perbuatan tidak bertanggungjawab itu. 


"Pemantauan melalui CCTV ini bagus, tetapi kompaun yang dikenakan terlalu kecil. Agak sukar nak mendidik masyarakat. Kalau boleh naikkan kompaun lagi tinggi," kata netizen. 


Sumber: Majlis Perbandaran Taiping

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo