Slider

(Video) 'Meremang bulu roma saya tengok lipas sebanyak ini di dapur'


Viral di media sosial video dua beranak membunuh beratus ekor lipas yang bersarang di dapur kediaman mereka, mengundang pelbagai reaksi netizen. 


Video yang dimuat naik oleh Vito Urdha Prihantoko, di akaun Tik Toknya pada Sabtu, 20 Mac 2021 jam 1 petang menunjukkan, sejumlah besar ekor lipas ditemui di dapur rumah. Mereka tidak menyangka selama ini serangga itu menjadikan dapur mereka sebagai tempat untuk membiak. 


Berdasarkan video tersebut, Urdha pada awalnya menyembur racun serangga itu di dapur dan kemudian pergi ke ruang tamu untuk menonton televisyen. Tidak berapa lama kemudian dia terdengar jeritan kakaknya lalu bergegas ke dapur.


Sebaik saja masuk ke dapur, alangkah terkejutnya dia mendapati puluhan ekor lipas keluar dari sarang dan tempat persembunyiannya memenuhi ruang lantai dapur. Bahkan ada beberapa ekor lipas mulai berterbangan. 


"Jadi awalnya itu saya spray kat dapur. Saya terkejut dan terus meremang bulu roma apabila ternampak banyak 'penunggu' ini dan terus menamatkan riwayatnya menggunakan selipar,"katanya.


Bapanya turut menghulurkan bantuan dan akhirnya ratusan ekor lipas itu menemui ajalnya di lantai dapur. Setelah itu, bapanya pun membersihkan lantai dapur menggunakan penyapu. 


Urdha dan bapanya terpaksa mengambil masa kira-kira satu jam untuk membersihkan lantai dapur.


@urdhaaaaa

yang butuh jasa basmi kecoa dm aja ##fyp

♬ Halo Papah Mamah - Cheny Yarangga


Video itu telah ditonton lebih dari 4.4 kali di media sosial dan rata-rata netizen memuji keberanian dua beranak itu menghapuskan lipas. 


Tetapi tidak kurang juga ada netizen yang berkata, kehadiran lipas itu berpunca dari sikap mereka sekeluarga yang jarang membersihkan dapur. 


Tetapi dakwaan netizen itu dibantah keras oleh Urdha dan menegaskan rumahnya selalu dibersihkan. Urdha tidak menolak kemungkinan bahawa ada ruang yang tersembunyi membuatkan serangga itu mengambil kesempatan untuk membuat sarang. 


Sumber: Tribun News

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo