Slider

'Menteri PN dahaga 'likes' ke? Apa cerita ni Saifuddin?' - Staff KKMM dipaksa untuk Like & Follow akaun media sosial Menteri, Timbalan Menteri, KSU


19 jam yang lalu viral di media sosial gambar-gambar screenshot yang mendedahkan pengurusan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) mewajibkan semua kakitangannya untuk memberikan like dan follow akaun media sosial Menteri, Timbalan Menteri dan Ketua Setiausaha (KKMM). 


Perbuatan 'batak likes and followers' ini sudah jelas sekali menunjukkan berlakunya pelanggaran privasi kakitangan KKMM. Bagi yang tidak mempunyai akaun media sosial juga turut dipaksa untuk membuat akaun baru semata-mata untuk meningkatkan jumlah likes dan followers. Sehingga ada yang terpaksa mewujudkan akaun palsu untuk memenuhi kehendak pihak pengurusan tertinggi.


Kakitangan KKMM yang telah melaksanakan arahan itu diarahkan pula untuk memberi URL tiga akaun media sosial masing-masing (Facebook, Instagram dan Twitter) bagi tujuan pemantauan di bawah Unit Komunikasi Korporat. 


Berdasarkan maklumat dalam gambar screenshot, arahan itu dikeluarkan kononnya bertujuan untuk memastikan penyampaian berkaitan pelaksanaan dasar, program, aktiviti dan kegiatan rasmi KKMM. 


"Apa hak Saifuddin Abdullah paksa seluruh staff kementerian dia supaya like media sosial miliknya dan timbalannya? Bukan setakat FB, malah IG dan Twitter juga. 


"Semalam seorang sahabat foward kepada saya tangkap layar arahan ini. Saifuddin memaksa seluruh staff kementerian dia temrasuk semua agensi-agensi di bawah kementerian untuk like akaun FBnya dan juga timbalannya. 


"Sejak bila majikan berhak paksa pekerja mereka Like page mereka? Bukankah akaun media sosial pekerja adalah hak milik pekerja? Bukan majikan. 


"Malah, jika staff tersebut tidak mempunyai akaun media sosial, mereka diwajibkan pula membuka akaun-akaun tersebut. Mesti ada Facebook. Instagram dan Twitter. 


"Saifuddin juga memaksa pekerja memberikan link akaun media sosial mereka supaya team dia boleh periksa sama ada kakitangan kementerian sudah like atau belum dan semestinya tak boleh unlike. 


"Gila tak? Kalau tak like, apa hukumannya? Kena cold storage sampai bila?" tulis Nazrin Norani, individu yang mendedahkan perkara itu di Facebooknya semalam. Sementara itu, bekas perdana menteri, Najib Razak juga terkejut dengan pendedahan itu dan menuntut penjelasan dari Saifuddin. 


"Menteri PN dahaga 'likes' ke? Sampai staff dipantau untuk beri likes. Apa cerita Saifuddin Abdullah? 


"Rupanya staff KKMM perlu isi borang sebagai bukti pemantauan 'like' dibuat," katanya. 


Sumber: Facebook Nazrin Norani, Facebook Najib Razak

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo