Slider

'Tajuk itu tidak tepat & mengelirukan' - Bukit Aman Nafi Timbalan KPN sifatkan ugutan rogol yang diterima Ain Husniza sebagai gurauan


Bukit Aman hari ini menafikan laporan berita yang mendakwa Timbalan Ketua Polis Negara, Acryl Sani Abdullah Sani menyifatkan laporan berhubung ugutan rogol yang diterima oleh pelajar, Ain Husniza, sebagai 'gurauan' adalah tidak tepat dan tidak benar.


Bukit Aman memandang serius dengan laporan media berkenaan dan menegur tindakan pihak media berkenaan yang hanya menggunakan sebahagian kenyataan yang menimbulkan kekeliruan kepada pembaca.


Superintendan Komunikasi Korporat, Urus Setia Ketua Polis Negara, Superintendan A Skandaguru berkata, pelaporan itu boleh mencetuskan kegusaran masyarakat, mencemarkan kredibiliti siasatan polis, selain wujudnya spekulasi negatif terhadap mangsa kes. 


"Menurut kenyataan itu, ungkapan 'mungkin gurauan' adalah maklum balas kepada wartawan mengenai aspek yang sedang disiasat dan tidak bermaksud isu berkenaan 'hanya sekadar gurauan' seperti mana digambarkan portal terbabit. 


Tiada mana-mana aspek dalam kes berkenaan pernah dianggap sebagai gurauan. 


Antara tajuk berita yang didakwa mengelirukan itu ialah 'Deputy IGP Describes Rape Threat Against Teen As 'Maybe' A Joke', dan 'Pelajar Wanita Dihina, Diugut Rogol, Acryl Sani: Rakan Sekelas Mungkin Bergurau. 


Bukit Aman turut mengeluarkan transkrip media untuk membuktikan apa sebenarnya diperkatakan oleh Acryl Sani. 


Minit 09.20 - 09.31

SOALAN WARTAWAN TIDAK JELAS KEDENGARAN


Minit 09.31 - 10.39

TIMBALAN KPN: "Setakat ini yang saya diberitahu, pelajar berkenaan telah membuat dua laporan polis. Yang pertama, berkaitan dengan apa yang beliau rasakan, pendekatan guru tersebut tidak begitu 'proper'. 


"Dan yang kedua, malam semalam beliau juga membuat laporan tambahan berkaitan dengan mungkin gurauan dari rakan sedarjahnya yang beliau tidak dapat terima". 


Sumber: Harian Metro, Free Malaysia Today 

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo