Slider

'Gelap masa depan kau nak, dah ada rekod polis' - Remaja ditahan polis kerana keluar kenyataan mengganggu-gugat keharmonian masyarakat


Polis telah menahan seorang remaja di Kuching, Sarawak, untuk membantu siasatan berhubung video yang dimuat naiknya baru-baru ini dikatakan telah mengganggu keharmonian masyarakat. 


Persuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Aidi Ismail berkata, suspek berusia 18 tahun itu telah ditahan di rumahnya di Taman Sukma, semalam.


Terdahulu sekumpulan orang awam datang ke rumah suspek pada malam Isnin kerana tidak berpuas hati dengan kenyataannya di media sosial, selepas video yang menunjukkan dirinya berbicara seperti terpaling pandai dalam konflik Palestin dan Israel sehingga melemparkan kata-kata yang tidak sewajarnya terhadap golongan penyokong Palestin. 


BACA: (Video) 'Kalau ilmu tentang Israel & Palestin belum cukup enuff, tak payah sibuk nak beri pandangan' - Remaja dihentak dengan helmet kuning gara-gara cabar netizen bertumbuk di media sosial 


"Suspek telah dibawa ke Balai Polis Gita dan disiasat di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi. Suspek akan ditahan reman selama empat hari sehingga 22 Mei," katanya. 


Polis juga menasihatkan orang ramai untuk tidak mengambil tindakan sendiri dalam menangani isu seperti ini. Sebaliknya, serahkan kepada polis yang akan mengambil tindakan undang-undang terhadap suspek. 


Selain itu, polis juga akan menjalankan siasatan terhadap lebih kurang 15 individu yang berkumpul di depan rumah suspek kerana didapati melanggar prosedur operasi standard (SOP) di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). 


"Beberapa individu didapati tidak memakai pelitup muka dan tidak mengamalkan penjarakan fizikal. Oleh itu, individu yang terlibat dalam kejadian itu diminta untuk datang ke balai polis untuk membantu siasatan," katanya. 


Sumber: Borneo Post

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo