Slider

'Katak ini lebih sedap dari ayam' - Penduduk Kepulauan Solomon temui katak yang saiznya hampir sama seperti seorang bayi manusia


Penduduk di Kepulauan Solomon terkejut selepas menemui katak yang saiznya sebesar bayi manusia dengan berat hampir mencecah satu kilogram. 


Video menunjukkan haiwan amfibia, Cornufer guppyi frog, muncul di kawasan kampung selepas ditemui di semak pada April lalu. 


Gambar lain menunjukkan katak berkenaan yang biasanya membesar sehingga 10 inci panjang, saiznya hampir separuh dari badan kanak-kanak lelaki yang memegangnya. 


Pemilik kilang kayu, Jimmy Hugo, 35, sebelum itu sedang memburu babi liar di pinggaran Honiara, Kepulauan Solomon, sebelum menemui katak gergasi itu. 


Jimmy berkata, "Saya tidak percaya dengan apa yang saya lihat. Ia adalah katak terbesar yang pernah saya lihat dalam hidup saya. Ia sama (saiznya) dengan bayi manusia."Kami menggelarnya 'ayam belukar' kerana ada segelintir penduduk kampung gemar menjadikan haiwan itu sebagai makanan berbanding ayam. Tetapi haiwan ini amat sukar ditangkap. 


"Beberapa ekor anjingg berjaya menangkap katak ini dan bermain dengannya di kawasan semak dan di kesempatan itulah saya berjaya merakam gambarnya.


"Katak itu akhirnya dimakan oleh kami kerana ia sudah mati. Tetapi kami harap lain kali kami dapat menangkapnya hidup-hidup," katanya. Cornufer Guppyi adalah salah satu katak terbesar di dunia dan pernah dijumpai di New Britain di Kepulauan Bismarck hingga Kepulauan Solomon. 


Namun, populasi spesis ini dilaporkan telah menurun sejak beberapa tahun ini kerana aktiviti penebangan dan penempatan masyarakat yang berkembang di habitat semulajadi mereka.


Bahan kimia yang terdapat dalam bahan pencuci yang digunakan oleh manusia mencuci pakaian mereka di kawasan sungai juga berbahaya dan boleh merosakkan kulit sensitif katak. 


Katak terbesar di dunia dikenali sebagai katak Goliath yangg biasanya dijumpai di kawasan hutan hujan tropika di Afrika Tengah, di bahagian barat daya selatan Cameroon dan utara Equatorial Guinea. Spesis ini  boleh membesar sehingga 32 sentimeter panjang dan berat mencecah hingga 3.25 kilogram. 


Sumber: Daily Mail

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo