Slider

KKM cadang PKP penuh di Selangor, tetapi bekas menteri KKM kata tak perlu sebab kadar kebolehjangkitan masih rendah berbanding negeri lain


Dua hari yang lalu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mencadangkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh dan ketat di Selangor sekiranya negeri itu gagal membendung penularan Covid-19. 


Cadangan itu timbul setelah melihat kes positif di negeri itu meningkat saban hari, tidak menunjukkan tanda-tanda penurunan kes. 


Mengikut status terkini Covid-19 pada hari ini, 19 Mei 2021, Malaysia mencatatkan 6,075 kes baharu yang menyaksikan Selangor masih lagi merekodkan jumlah kes tertinggi iaitu sebanyak 2,251 kes. Diikuti dengan Johor - 669 kes, Kuala Lumpur - 660 kes, Kedah - 445 kes, Kelantan - 441 kes, Sarawak - 323 kes. Bagaimanapun, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam, Perpaduan dan Pembangunan Wanita dan Keluarga Negeri Selangor, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, Selangor tidak berhasrat untuk melaksanakan PKP secara menyeluruh. Sebaliknya mencadangkan pelaksanaan dibuat secara bersasar mengikut kluster. 


"Penambahbaikan perlu dilakukan sekiranya PKP penuh dilaksana, termasuk memberi perhatian serius terhadap kawasan yang mempunyai jangkitan Covid-19 paling tinggi. 


"Penduduk kawasan terbabit perlu dilakukan ujian saringan dan divaksin untuk memastikan perkara yang sama tidak lagi berulang pada masa hadapan. 


"Kita tidak mahu PKP seperti sebelum ini yang mana mereka tidak dibenarkan keluar dan apabila PKP itu tamat, kes akan kembali kerana kurang kesedaran terhadap kepatuhan prosedur operasi standard (SOP)," katanya. 


Sementara itu, Pengerusi Pasukan Khas Covid-19 Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, PKP tidak perlu dilaksanakan kerana kadar kebolehjangkitan di Selangor masih rendah berbanding negeri lain seperti Kelantan dan Pahang. 


Pelaksanaan PKP secara menyeluruh katanya, hanya akan menjejaskan ekonomi negeri terutamanya peniaga kecil. 


Sumber: Harian Metro, KKM, Sinar Harian

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo