Slider

Kompaun RM50,000 terhadap peniaga burger, colek & kedai runcit dikurangkan kepada RM2,000


25 April 2021, tiga peniaga di Kelantan dikenakan kompaun RM50,000 kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) di mana mereka beroperasi melebihi had masa ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 


Tiga peniaga terbabit ialah, Wan Mohd Faisal Wan Kadir, 38, peniaga burger; Mohd Azizi Mohd Nor, 42, peniaga colek dan Mansah Marjurin, 47, peniaga kedai runcit. 


Bagaimanapun semalam, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, Unit Inspektorat dan Perundangan Negeri (UIPN) telah menerima kes tersebut dan mengurangkan kompaun terhadap tiga peniaga terbabit. 


Peniaga burger, dikenakan kompaun RM2,000 mengikut garis panduan. Kompaun tersebut tidak boleh dikurangkan kerana peniaga itu telah melakukan kesalahan buat kali kedua. 


Peniaga colek dan kedai runcit juga dikenakan kadar kompaun yang sama, RM2,000, tetapi boleh mendapat pengurangan 50 peratus (RM1,000) jika mereka membayar kompaun tersebut dalam tempoh tujuh hari. Kompaun itu juga akan dikurangkan kepada 50 peratus (RM500) jika terdiri daripada golongan B40. 


Sementara itu, Mohd Azizi memanjatkan rasa bersyukur kerana rayuan untuk pengurangan kompaun tersebut diterima oleh pihak berkenaan dan akan mengemukakan segala dokumen yang diperlukan kepada Pejabat Kesihatan untuk melayakkannya membayar kompaun RM500 tersebut. 


"Saya berterima kasih kepada semua pihak yang tampil membantu selama ini. Saya akan menyelesaikan kompaun ini dalam masa tujuh hari," katanya. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo