Slider

'Perempuan yang tidak berhijab, layak dirogol' - Pelajar 16 tahun dedah percakapan biadab Guru PJK


Susulan dari pendedahan pelajar perempuan mengenai gurunya yang bergurau mengenai gangguan seksual ketika mengajar subjek pendidikan jasmani dan kesihatan (PJK), ramai yang pernah melalui situasi seumpama itu tampil menceritakan pengalaman mereka. 


Wartawan Free Malaysia Today (FMT) menemubual seorang gadis berusia 16 tahun yang dikenali sebagai Nur, mendakwa guru PJK sekolahnya beberapa minggu yang lalu pernah berkata, perempuan yang tidak berhijab layak dirogol


Lebih teruk lagi, guru yang sama berkata perempuan yang tidak berhijab tidak boleh menyalahkan lelaki jika mereka menampal gambar wajah mereka pada tubuh orang lain yang tidak berpakaian (super impose)


"Ini menunjukkan guru mengajar kanak-kanak supaya berfikiran seperti itu. Saya juga ada dengar guru-guru yang membuat komen perkauman dan lucah tanpa menanggung akibat kerana pelajar takut digantung sekolah sekiranya bersuara


"Sama ada itu (digantung sekolah) atau orang akan memburuk-burukkan kami dan reputasi kami akan hancur," katanya. 


Sementara itu, wanita berusia 21 tahun, Sarah, mendakwa pernah dipeluk dari belakang oleh guru agamanya yang juga mengesel bahagian kemaluannya pada belakang badan


Bukan hanya dia, malah beberapa murid perempuan yang lain juga pernah diganggu secara seksual tetapi mereka terlalu takut untuk mengadu kepada ibu bapa masing-masing


Apabila guru besar mengetahui perbuatannya yang tidak bermoral itu, guru terbabit hanya ditukarkan ke sekolah lain tanpa ada tindakan daripada pihak berkuasa. 


Seorang lagi wanita bernama Anna, juga pernah menjadi mangsa cabul di mana dada dan kemaluannya diraba ketika dia berusia 11 tahun di sekolah


Insiden menjijikkan itu berlaku pada Hari Kantin sekolahnya. Anna dan rakan-rakannya masuk ke dalam 'Rumah Hantu' dan dia berada dalam posisi terakhir di barisan. Dalam keadaan gelap gelita, dia dapat merasakan ada seseorang yang telah meraba dada dan kemaluannya. 


Apabila Anna membuat aduan kepada guru, aduan itu disangkal dengan alasan 'usikan'. Tetapi menurut Anna, yang berada dalam rumah hantu itu, kesemuanya adalah lelaki. 


"Ini hanya salah satu contoh gangguan seksual yang saya amali di sekolah. Saya rasa benci apabila melihat gangguan masih berlaku dan masalah ini mesti diambil serius dan perlu dihentikan," katanya. 


Pendedahan berani mati ini mengundang perhatian pelbagai pihak yang mahu pihak sekolah tidak memandang ringan apabila mendapat aduan daripada pelajar mengenai gangguan seperti itu. 


Insiden ini bukan hanya menjejaskan pelajar perempuan, malah mencemarkan imej baik institusi perguruan yang selama ini dihormati dan dipandang tinggi. 


Harry Tan, Setiausaha Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) menggesa polis menyiasat dakwaan-dakwaan itu dan menamakan sekolah dan guru berkenaan serta membuat laporan polis. 


Bagaimanapun katanya, bagi membolehkan perkara itu dibawa ke mahkamah, bukti yang kukuh perlu disertakan agar pengadilan dapat dilaksanakan. 


Sementara itu dalam laporan Bernama, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun menegaskan perkara itu perlu dipandang serius kerana tindakan guru yang membuat jenaka berhubung isu rogol semasa sesi pengajaran dan pembelajaran adalah perbuatan yang tidak profesional. 


"Dalam apa situasi sekalipun, perkara sedemikian tidak seharusnya dijadikan sebagai bahan jenaka kerana perbuatan rogol itu adalah perbuatan jenayah yang sama sekali tidak wajar menjadi satu galakan kepada anak murid. 


"Tindakan seperti ini termasuk pelakuan menyalahkan mangsa adalah amat tidak wajar dinormalisasikan kerana ia memberi satu mesej yang tidak sihat kepada masyarakat dan dikhuariti akan menyumbang kepada pelakuan jenayah. 


"Kanak-kanak seharusnya berada di dalam persekitaran pembelajaran yang kondusif, selamat, bebas dan dilindungi daripada sebarang ancaman termasuk gangguan seksual serta eksploitasi. 


"Sesungguhnya kerajaan tidak akan berkompromi dengan mana-mana kesalahan yang membabitkan gangguan seksual dan pelanggaran hak serta kebajikan kanak-kanak. Tindakan tegas perlu diambil kepada pesalah yang terbabit dengan sebarang salah laku yang membabitkan kanak-kanak," katanya.


Sumber: Free Malaysia Today, Bernama

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo