Slider

(Video) 'Lagi baik lockdown suruh semua orang duduk rumah, Otak udang korang!' - Terlupa pakai mask, lelaki provok Inspektor Wahed yang kenakan kompaun RM1,500 terhadapnya


Viral di media sosial video seorang lelaki membuat provokasi terhadap pegawai polis yang mengenakan kompaun terhadapnya atas kesalahan tidak memakai pelitup muka di tempat awam. 


Lelaki itu memberikan alasan bahawa dia terlupa kerana bergegas menguruskan pengebumian ahli keluarganya. Malah dia meminta agar pegawai berkenaan memberi muka dan tidak mengenakan kompaun terhadapnya. 


Namun, alasannya itu tidak dapat diterima berikutan Malaysia telah berdepan dengan pandemik Covid-19 ini sejak tahun 2020 dan adalah tidak masuk akal memberikan alasan terlupa kerana pemakaian pelitup muka di tempat awam adalah wajib mengikut prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah ditetapkan oleh kerajaan. 


Bengang usahanya untuk merayu menemui kegagalan, lelaki itu mula memprovokasi pegawai itu termasuk menghinanya dengan gelaran otak udang. 


"Encik, orang minta tolong encik. Tak, saya bukan (buat) jenayah. Saya cuma tak pakai mask, saya sendiri mengaku. Saya sudah lupa. Besok saya punya abang 16 hari sembahyang arwah. Saya tengah rushing ni. 


"Encik terus tekan saya macam ni, encik takkan lupa ka apa-apa? (Encik tak pernah terlupa ke). Encik sendiri kena faham sendirilah. Betul tak betul encik? Tuan Wahed, betul tak betul Tuan Wahed?


"Adakah apa-apa kenyataan saya salah ka encik? Saya saja nak tahu ni, saya sendiri mengaku saya terlupa pakai mask. Takkan tuan tak nak bagi muka sikit ni? Orang dah lupa tau? Takkanlah encik macam ni? 


"It just a normal crime, I forgot to wear my mask. Inspektor Wahed, you can understand my situation or not? Thanks a lot Mr Wahed. 


"Satu mask encik tahu ka berapa harga? Satu mask boleh tahan untuk tiga jam sahaja. You tau ka encik? Satu hari satu family berapa banyak kena pakai mask, you tahu ka? Lagi baik you orang taruk lockdown, jangan panggil orang keluar rumah. 


"You orang (polis) terus tangkap orang tak pakai mask. Satu hari satu rumah mesti keluar RM15 (untuk beli mask). Kalau sekiranya tiga orang dekat rumah, satu keluarga satu hari kena keluarkan RM15. You tahu ke tak tahu encik? You orang ada duit, boleh (beli). Kalau orang tak ada duit, macam mana? Satu hari sudah 15 ringgit, 10 hari sudah 150 ringgit. 30 hari, 450 ringgit. Sia-sia je buang. Lagi baik lockdown, suruh semua orang duduk rumah sudah. Otak udang korang," katanya. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sungai Siput, Superintendan Mohd Khaizam Ahmad Shahabudin mengambil maklum mengenai video viral itu. 


Lelaki berusia 30-an terbabit telah dikenakan kompaun RM1,500 kerana tidak memakai pelitup muka dan tidak mencatatkan rekod butiran diri ketika masuk ke sebuah premis ketika membeli minuman keras di sebuah pasar mini di Kampung Muhibbah, petang kelmarin. 


"Lelaki berkenaan didapati memasuki pasar minit terbabit untuk membeli minuman keras tanpa mengimbas kod QR MySejahtera atau mencatat butiran diri selain tidak memakai pelitup muka menyebabkan dia ditegur oleh pegawai polis yang sedang melakukan rondaan pemantauan. 


"Dia kemudian memberi pelbagai alasan kepada inspektor berkenaan sambil merakam reaksi atau tindakan pegawai polis itu. 


"Tindakannya yang bersifat provokasi itu langsung tidak dipedulikan inspektor berkenaan yang juga Ketua Polis Balai Sungai Siput," katanya. 


Mohd Khaizam berkata, tiada tindakan lanjut yang akan dikenakan terhadap lelaki itu yang menyebarkan video tersebut kerana dia menganggap perbuatan seperti itu adalah sesuatu yang bagus kerana secara tidak langsung menunjukkan kepada orang ramai bahawa polis mengambil tindakan tegas terhadap sebarang pelanggaran SOP selepas ini. Malah, lelaki itu dengan jelas mengakui kesalahan dirinya yang tidak memakai pelitup muka. 


Dalam pada itu juga, pemilik premis tersebut dikenakan kompaun RM1,500 kerana gagal memastikan lelaki terbabit mematuhi SOP yang ditetapkan. Pemilik premis akur dengan kompaun yang dikenakan dan memberikan kerjasama yang baik dengan Inspektor Wahed. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo