Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Okt Nov Dis



5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

Kanak-kanak 2 tahun maut akibat tertelan bateri remote control TV

0

Seorang kanak-kanak perempuan meninggal dunia selepas tertelan bateri dari remote control. Harper-Lee Farnthorpe, 2, meninggal dunia di Royal Stoke Universiti Hospital beberapa jam selepas tertelan bateri tersebut. 


Mangsa sebelum itu dikatakan demam dan dikejarkan ke hospital tetapi disahkan meninggal dunia ketika dibedah doktor untuk menyelamatkannya. 


Hospital memaklumkan, ibu mangsa, Stacey Nicklin memberitahu anaknya tertelan bateri remote control selepas menemui alat kawalan TV itu tanpa bateri di bilik anaknya pada 23 Mei 2021.


Harper-Lee kelihatan pucat dan mengalami tekanan darah tinggi semasa dibawa ke Hospital. Dr Anna Piggot menjelaskan, terdapat pendarahan di mulut mangsa yang juga mengalami kehilangan darah yang banyak. 


Tambah Dr Piggot, walaupun asid dari bateri itu telah menyebabkan mangsa mengalami kecederaan dalaman, termasuk ulser di bahagian esofagus. 


Koroner Andrew Barley yang terlibat dalam inkues kematian mangsa berkata, kematian Harper-Lee diklasifikasikan sebagai kemalangan. 


Susulan itu, Staffordshire Safeguarding Children Board telah mengeluarkan amaran kepada golongan ibu bapa untuk berhati-hati dan tidak membiarkan anak-anak kecil bermain dengan bateri alat kawalan jauh seperti kunci kereta, remote TV dan mainan kanak-kanak yang menggunakan bateri. 


"Bateri bertindak balas dengan air liur. Jika kanak-kanak tertelan bateri, ia akan menyebabkan luka dan kecederaan dalaman, malah boleh menyebabkan maut," katanya. 


Sumber: Daily Mail

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram