Slider

PKP 3.0 akan terus disambung, bantuan moratorium pinjaman & pengeluaran wang dari KWSP akan diumumkan


Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memaklumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 tidak akan ditamatkan esok dan fasa pertama akan terus disambung. 


Beliau berkata, PKP 3.0 (fasa pertama) tidak akan ditamatkan sehingga angka kes positif Covid-19 harian kurang dari 4,000 kes sehari. 


Kerajaan akan mengumumkan bantuan tambahan lebih menyeluruh kepada semua golongan masyarakat pada Isnin atau Selesa depan. 


Sementara itu, pengumuman mengenai moratorium pinjaman dan pengeluaran wang dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui i-Sinar juga akan dibuat tidak lama lagi. 


Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata, "Saya sudah berbincang dengan Perdana Menteri dana agensi-agensi berkaitan. Kerajaan mendengar suara rakyat dan bantuan yang wajar akan diumumkan dalam masa terdekat, InsyaAllah," katanya. 


Pada 1 Jun lalu, kerajaan memberikan moratorium pinjaman tiga bulan kepada golongan B40 dan individu yang kehilangan pekerjaan. Namun, ada yang meluahkan rasa tidak puas hati di mana bantuan itu juga sepatutnya diperluaskan kepada golongan M40. 


Sumber: MalaysiaKini, Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo