Slider

(Video) 'Rina Harun dah tinggalkan majlis' - Polis siasat video viral sekumpulan wanita berjoget di Majlis Bersatu


Tular di media sosial video sekumpulan wanita menari sakan di sebuah dewan tanpa memakai pelitup muka dan tidak mengamalkan penjarakan sosial, jelas sekali telah melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 


Dalam video itu turut menunjukkan wajah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Rina Harun, pada gambar latar di pentas. 


Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib berkata, video berdurasi 1 minit 34 saat itu dipercayai berlaku di sebuah dewan di Shah Alam pada April lalu ketika negara sedang dalam pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). 


Baharudin juga mengesahkan pihaknya menerima satu laporan polis mengenai video tular itu dan pihaknya sedang menjalankan siasatan mengikut Seksyen 269 Kanun Keseksaan dan Peraturan 17 P.U (A) 225/2021 (Melanggar SOP PKP) yang memperuntukan kompaun sebanyak RM2,000 ke atas individu dan RM10,000 terhadap penganjur jika sabit kesalahan. Sementara itu, salah seorang pegawai menteri berkata, Rina telah meninggalkan majlis tersebut (Bersatu) selepas merasmikan majlis itu. Namun pegawai berkenaan tidak pasti sama ada insiden itu berlaku sebelum atau sesudah masjlis. 


"Mungkin sebelum atau sesudah majlis itu. Tapi dia tidak ada ketika perkara itu terjadi. Dia tidak terlibat dalam apa jua keadaan pun," katanya. 


Sumber: Harian Metro, MalaysiaKini

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo