Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Okt Nov Dis



5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

'Dah complete vaksin, tunggu malaikat maut datang jemput you b*tch!' - Antivaks maki member sebab bengang tak nak share gambar Sijil Digital Vaksinasi

0


Semenjak kerajaan menetapkan Sijil Digital (lengkap) Vaksinasi di aplikasi MySejahtera boleh digunakan untuk pelbagai urusan harian, ramai yang mengambil kesempatan untuk menyalahgunakan sijil tersebut terutamanya golongan anti-vaksin. 


Seperti yang tular di media sosial semalam, seorang individu dengan sewenang-wenangnya meminta salinan gambar Sijil Digital Vaksinasi rakannya agar dia dapat makan di restoran/kedai makan dan bershopping di pusat beli-belah. 


Bagaimanapun, hasratnya itu gagal apabila rakannya menolak untuk menunjukkan sijil digital berkenaan yang kemudian menasihatkan dia untuk mengambil suntikan vaksin sekiranya mahu mendapatkan semua kelebihan tersebut.


"Babe, you busy tak? You dah dapat appointment untuk vaksin? Can you show me your digital certificate? Nak tengok je, boleh kan? I just nak tengok macam mana digital cert tu. Banyak yang I minta, diorang tak nak share," kata si polan. 


"Eh? Why? Mana boleh share benda tu, private and confidential kot. Ramai orang salahguna benda tu, I tak berani nak share," balas si rakan. 


"Ye ke? Actually I ask your digital cert tu sebab I nak guna. Bolehlah I nak dine in, shopping," kata si polan. 


"Aik? Mana boleh, you tak pergi ambil vaksin ke?" soal si rakan. 


"No babe, I tak percaya vaksin semua," katanya. 


"Sorry babe, I takkan share. You tak percaya vaksin, itu masalah you. Tapi I takkan pernah bagi benda tu semua," tegas rakannya. 


"Eleh, setakat tak dapat dari you, bersepahlah orang boleh bagi. F*** you b*tch! Menyemak je kat bumi ni, pergi mampus la! Dah complete vaksin, tunggu je malaikat maut datang jemput you b*tch. Then you can straight go to hell," katanya. 



Gambar screenshot tersebut dimuat naik oleh rakannya di media sosial dan menerima banyak reaksi netizen sejak dimuat naik pada jam 7.47 jam semalam, Jumaat, 20 Ogos 2021. 


"Susah-susah kami pergi beratur kat hospital, kena cucuk, tahan sakit tangan, lenguh berhari-hari, sakit demam segala, senang hati je nak minta hak orang. Sudahlah muka tak tahu malu, minta kat kita. Bila tak bagi, kita pula yang kena maki. Apa masalah hang pun tak tahu. Jadi manusia tu biar berakal, jangan letak otak di kepala lutut," katanya. 


Beliau juga menasihatkan orang ramai tidak berkongsi gambar sijil digital berkenaan di media sosial bagi mengelakkan golongan sebegini mengambil kesempatan untuk menyalahgunakan sijil tersebut. 


Sumber: Facebook

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram