Slider

Lelaki Nigeria bunuh Ketua Jururawat Hospital Serdang, dihukum gantung sampai mati


Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam menjatuhkan hukuman gantung sampai mati terhadap lelaki Nigeria selepas mendapati dia bersalah atas kesalahan membunuh Ketua Jururawat Hospital Serdang, Siti Kharina Mohd Kamarudin, yang mayatnya ditemui dalam unit kondominium di Cyberjaya pada 2019. 


Hakim Datuk Ab Karim Ab Rahman menjatuhkan hukuman itu terhadap Alowonle Oluwajuwon Gilbert, 38, selepas pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah dan keterangan dari tertuduh pula hanya bersifat penafian semata-mata. 


Mendengar keputusan hukuman itu, Alowonle yang memakai pakaian penjara berwarna putih hanya mampu mengalirkan air mata. 


Mengikut pertuduhan, Alowonle didakwa menyebabkan kematian jururawat berkenaan di Tower 1, Third Avenue Kondominium, Cyberjaya antara jam 12.41 pagi, 9 Mei 2019 hingga 2.30 petang, pada 15 Mei 2019. Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika didapati bersalah. 


Sementara itu adik mangsa, Siti Khairani Mohd Kamarudin, 38, turut menangis kegembiraan sebaik mendengar keputusan mahkamah. 


"Tidak kira siapa yang menang sama ada dia atau kakak saya, namun kita mahu keadilan. Saya harap keputusan ini yang terakhir dan tiada perkara berkait lagi selepas ini," katanya. 


8 Mei 2019, Siti Kharina dilaporkan hilang sebelum ditemui tidak bernyawa di unit kondominium berkenaan pada 15 Mei 2019 dengan kesan kelar di bahagian dada yang dipercayai telah dibunuh. 


Mayat mangsa ditemui oleh pemilik rumah sewa berkenaan setelah ternampak kesan darah mengalir keluar dari pintu rumah, lalu menghubungi polis. Susulan penemuan mayat mangsa, polis telah menahan lelaki Nigeria terbabit pada jam 3.30 petang, 16 Mei 2019. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo