Slider

'Tan Sri Mahiaddin Yassin gagal di mata rakyat' - UMNO umum tarik sokongan terhadap Kerajaan PN & Perdana Menteri


United Malays National Organisation (UMNO) hari ini mengumumkan penarikan balik sokongan terhadap Kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, hari ini selepas mengadakan mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang diadakan secara online. 


Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, UMNO mengambil pendirian untuk berpihak kepada Yang di-Pertuan Agong (YDPA) Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustaffa Billah Shah, selaras dengan Fasal 3.3 Perlembagaan UMNO yang menyokong YDPA sebagai Ketua Utama Negara. 


"Surat akuan Ahli Parlimen UMNO yang mencukupi bagi menzahirkan penarikan sokongan terhadap Muhyiddin sebagai Perdana Menteri sudah saya persembahkan kepada YDPA," katanya. 


Susulan pengumuman itu, Ahli Parlimen Lenggong yang juga Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah juga mengumumkan peletakan jawatan sebagai menteri selepas mengambil kira pendirian partinya. Beliau juga merakam ucapan terima kasih kepada Muhyiddin kerana memberi peluang kepada dirinya untuk berkhidmat dalam Kabinet PN. 


Berlainan pula dengan Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin, tidak menarik sokongannya terhadap Kerajaan PN. Sebaliknya dia mengambil pendirian untuk tunggu dan lihat kerana yakin pembangkang juga tidak akan mempunyai jumlah kerusi yang mencukupi untuk membentuk kerajaan baharu. 


"Kita tunggulah dulu, macam-macam lagi. Saya tak tarik sokongan, itu MKT. Tunggulah dulu, awal lagi," katanya yang akan meneruskan tugas di Kementerian Komunikasi dan Multimedia seperti biasa. 


Sementara itu, Muhyiddin dilaporkan akan memanggil semua pemimpin Bersatu untuk mengadakan pertemuan hari ini bagi membincangkan situasi politik yang sedang berlaku. 


Penganalisis politik Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Dr Ahmad Marthada Mohamad berkata, semua pihak perlu menunggu titah daripada YDPA yang dipercayai akan memanggil semua Ahli Parlimen untuk mendapatkan jumlah kerana masing-masing tidak ada sokongan. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo