Slider

(Video) 'Aku mana ada kuarantin, ni gelang mak aku beli' - Budak Tiktok kantoi tanggal gelang pink untuk keluar bersiar-siar, dikompaun RM5,000


Polis mengenakan kompaun RM5,000 terhadap seorang remaja perempuan yang didapati dengan sengaja menanggalkan gelang pink (kuarantin) hanya kerana mahu keluar bersiar-siar. 


Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Osman Mamat berkata, remaja berusia 17 tahun itu dikompaun selepas video menunjukkan dirinya mendedahkan gelang pink dipotong, tersebar di media sosial sejak semalam. 


"Selepas mengenal pasti video itu, polis mengesan lokasi remaja tersebut (di kawasan Kamunting) yang didapati menanggalkan gelang kuarantin tanpa kebenaran Kementerian Kesihatan (KKM). "Remaja terbabit menjalani ujian calitan pada Sabtu lalu dan keputusannya masih belum diperoleh. Difahamkan ketika kejadian itu, dia dikatakan singgah di rumah rakannya di kawasan itu," katanya. 


Remaja berkenaan dikenakan kompaun mengikut Peraturan 16, Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPPPB) (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (Pelan Pemulihan Negara) 2021. 


Osman menasihatkan orang ramai untuk tidak melanggar prosedur operasi standard (SOP) untuk memerangi wabak Covid-19. Mana-mana individu yang didapati mengingkari SOP akan dikenakan tindakan undang-undang. 


Sumber: Berita Harian

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo