Slider

Semua penjawat awam wajib ambil suntikan vaksin Covid-19 sebelum 1 November


Semua penjawat awam yang masih belum mendapatkan suntikan vaksin Covid-19, diarahkan segera mendapatkan suntikan imunisasi itu sebelum 1 November 2021. 


Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dalam satu kenyataan memaklumkan, semua penjawat awam wajib mengambil vaksin berkenaan. Jika gagal berbuat demikian, mereka yang ingkar boleh dikenakan tindakan tatatertib, selearas dngan peraturan semasa yang berkuat kuasa. 


Bagi penjawat awam yang tidak dapat mengambil suntikan vaksin itu atas sebab-sebab kesihatan perlulah mendapat pengecualian daripada pegawai perubatan kerajaan. Difahamkan, jumlah penjawat awam yang tidak mengambil suntikan imunisasi Covid-19 adalah kecil. 


JPA kini mewajibkan semua pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan untuk mengambil vaksin tersebut bagi memberi keyakinan dan jaminan kepada orang awam serta memastikan kelancaran penyampaian perkhidmatan awam kepada rakyat. 


Semua penjawat awam adalah tertakluk kepada Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 [P.U.(A) 395/1993].


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo