Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Okt Nov Dis5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

Individu tak lengkap vaksin, tak boleh makan di kedai

0


Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin memaklumkan, hanya pelanggan yang telah mendapat suntikan vaksin Covid-19 lengkap atau sepenuhnya dibenarkan makan di kedai atau restoran. Penguatkuasaan peraturan itu dikuatkuasakan tanpa mengambil kira status sesebuah negeri itu (terpakai pada semua fasa). 


Walaupun Majlis Keselamatan Negara (MKN) belum mengumumkan peraturan tersebut dalam prosedur operasi standard (SOP) terkini, satu kenyataan rasmi mengenainya akan dibuat tidak lama lagi. 


"Keperluan vaksinasi lengkap untuk dine-in KEKAL bagi semua fasa pemulihan. Peraturan yang dikeluarkan oleh @MKNJPM tidak dikemaskini. Dine-in privileges for all recovery phases only for those fully vaccinated. Kenyataan rasmi akan menyusuli," tulisnya di Twitter semalam. 


Sementara itu, Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein berkata, syarat tersebut bukan hanya terpakai untuk pelanggan yang mahu makan di kedai/restoran, tetapi kabinet juga telah bersetuju agar kemudahan yang ada ditetapkan tertakluk kepada vaksinasi lengkal kekal dan ia berkuat kuasa di seluruh negara. 


"MKN telah diarahkan agar segera mengemaskini peraturan dan SOP berkaitan dan ia mesti dipatuhi sepenuhnya semua pihak demi perangi #Covid19," tulisnya di Twitter. 


Sumber: Twitter Khairy Jamaluddin, Hishammuddin.

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram