Slider

'Caj ikan siakap RM1,196.80 hanya salah faham, ia bukan isu besar' - Exco Pelancongan Kedah


Beberapa minggu yang lalu, media sosial dihebohkan dengan isu caj harga hidangan ikan Siakap yang mencecah ribuan ringgit di sebuah restoran terapung di Langkawi, mengundang pelbagai reaksi netizen. 


Susulan dari pendedahan itu, beberapa individu lain turut tampil mendakwa pernah dikenakan caj mahal di restoran yang sama. Hal ini menarik perhatian pihak berkuasa untuk melakukan siasatan dan menuntut penjelasan dari pihak pengusaha restoran berkenaan. 


Dalam perkembangan terkini, Exco Pelancongan Negeri Kedah, Mohd Firdaus Ahmad menjelaskan, apa yang berlaku di antara pengusah restoran dan pelanggan sehingga mengenakan caj RM1,196.80 itu sebenarnya adalah salah faham. 


Kejadian itu katanya, tidak menggambarkan keadaan sebenar pulau peranginan kerana harga makanan terutamanya hasil laut secara keseluruhan tidaklah terlalu mahal. Beliau juga meminta orang ramai terutamanya pelancong tidak membuat tanggapan kononnya harga makanan di Langkawi adalah lebh mahal berbanding di tanah besar, sedangkan ada banyak kedai lain yang menjual hidangan pada harga yang terkawal. 


"Pihak kami difahamkan, ikan ditempah pelanggan bersaiz besar, saya harap isu ini tidak ditimbulkan lagi sebab ia bukan isu besar. 


"Restoran juga beri penjelasan mengatakan ikan itu adalah ikan pameran seberat tujuh kilogram, dijual RM16 bagi 100 gram dan harganya sudah diberitahu terlebih dahulu," katanya. 


Justeru, Mohd Firdaus berharap kejadian seumpama ini tidak akan berlaku lagi di mana peniaga dan pelanggan perlu mencapai persefahaman sebelum urusan jual beli dilaksanakan bagi menghormati hak masing-masing. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo