Slider

Gomen luluskan 7 projek atasi masalah banjir di Melaka bernilai RM600 juta


Sebanyak tujuh projek besar bagi mengatasi masalah banjir di negeri Melaka telah diluluskan di peringkat kerajaan pusat, kata Menteri Alam Sekitar dan Air Tuan Ibrahim Tuan Man.


Tuan Ibrahim berkata projek itu melibatkan projek naik taraf kolam tebatan banjir di Krubong yang bernilai RM600 juta.


“Projek lain ialah projek tebatan banjir di Alor Gajah Fasa 1 dengan peruntukan RM30 juta, RTB (Rancangan Tebatan Banjir) Sungai Duyong (RM163 juta), RTB Jasin dengan peruntukan RM60 juta dan RTB Sungai Melaka Fasa 1 sebanyak RM40 juta diperuntukkan.


“Ini tanggungjawab kita sebagai keraaan pusat, semua senarai projek ini telah kita sahkan dalam Parlimen yang sebahagiannya sedang berjalan dan yang lain dalam peringkat proses pelaksanaan yang lain,” katanya dalam rancangan ceramah PRN Melaka bersamanya selaku timbalan presiden PAS yang disiarkan dalam Facebook Melaka Update malam tadi.


Sementara itu, Tuan Ibrahim berkata lapan calon parti itu yang dipilih untuk bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka Sabtu ini telah melalui tapisan yang ketat bagi memastikan integriti mereka apabila bergelar wakil rakyat kelak.


PRN Melaka menyaksikan PAS bertanding di lapan kerusi di bawah Perikatan Nasional (PN) bersama Bersatu (15 kerusi) dan Gerakan pula sebanyak lima kerusi.


Sumber: Bernama

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo