Slider

1.3 juta penjawat awam terima bonus Januari depan yang melibatkan peruntukkan RM1.3 bilion


1.3 juta penjawat awam dan sejuta pesara akan menerima bayaran bantuan khas kewangan yang akan dibayar bersama dengan gaji bulan Januari depan, melibatkan peruntukan berjumlah RM1.3 bilion. 


Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Mohd. Khairul Adib Abd Rahman berkata, pihaknya telah menerima surat kelulusan berhubung pembayaran itu daripada Kementerian Kewangan kelmarin. 


Dalam pembentangan Belanjawan 2022 lalu, kerajaan mengumumkan Bantuan Khas Kewangan kepada 1.3 juta penjawat awam Gred 56 dan ke bawah sebanyak RM700, manakala sejuta pesara menerima RM350. 


Jumlah bayaran bantuan khas kewangan itu merupakan jumlah tertinggi sejak 2019 di mana sebelum ini penjawat awam dan pesara menerima bantuan khas RM600 dan RM300. 


Ketika era pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, penjawat awam pernah menerima bayaran bonus paling tinggi RM1,500 dan pesara menerima bayaran RM750 termasuk bayaran bantuan khas Aidilfitri pada Belanjawan 2018. 


Menurut Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, pemberian bantuan itu adalah setimpal dengan pengorbanan mereka yang mencurah masa dan tenaga ketika pandemik. 


"Saya sendiri berasal dari sektor swasta, saya faham keluhan itu, tetapi saya fikir kalau dibandingkan dengan bonus tahunan pekerja swasta, ia bukanlah pada kadar berlebihan," katanya. 


Sumber: Utusan Online

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo