Slider

Gagal patuh SOP, KKM kompaun penganjur Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia RM1,000 jer


Disebabkan gagal memastikan pematuhan penjarakan fizikal dan beberapa lagi peraturan SOP yang lain, penganjur Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) yang diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dikompaun RM1,000 mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit (Akta 342). 


Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, nilai kompaun RM1,000 yang dikenakan itu adalah nilai kompaun maksimum yang boleh dikenakan terhadap individu dan pertubuhan yang diguna pakai selepas pengungkaian Ordinan-Ordinan Darurat di Dewan Negara pada 8 Disember lalu. 


Selain itu juga, kaunter diskaun pembayaran saman Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang dibuka dalam program tersebut juga ditutup serta-merta. 


"Penganjuran majlis yang sepatutnya mempamerkan pencapaian 100 hari kerajaan serta semua kementerian dan agensi terlibat telah dicemari dengan kegagalan penganjur memastikan kepatuhan kepada SOP dan kegagalan pengunjung untuk mematuhi SOP yang ditetapkan. 


"Penganjuran masjlid rasmi kerajaan seumpama ini sepatutnya memberikan contoh yang terbaik dan menjadi teladan serta penanda aras kepada agensi-agensi lain termasuk agensi bukan kerajaan serta orang ramai; bukan sahaja dari aspek pelaksanaan program tetapi juga aspek pematuhan SOP dan peraturan-peraturan yang telah ditetapkan. 


"Kejadian yang berlaku amat dikesali dan mengecewakan apabila penganjur sebelum ini telah menyatakan komitmen untuk memastikan program tersebut akan dianjurkan dengan pematuhan SOP yang ketat di samping aktiviti pemantauan, kawalan dan penguatkuasaan yang berterusan. 


"Situasi kesesakan, tiada penjarakan fizikal dan tiada kawalan jumlah pengunjung yang hadir memberi risiko berlakunya penularan jangkitan COVID-19," katanya. 


Khairy juga menegaskan pihaknya tidak akan teragak-agak untuk mengeluarkan kompaun tambahan kepada penganjur sekiranya mereka mendapati penganjur masih gagal melaksanakan pematuhan SOP. Sumber: Kenyataan Media Kementerian Kesihatan


none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo