Slider

Kanak-kanak perempuan 8 tahun dikesan positif Covid-19 varian Omicron selepas pulang dari Nigeria


Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan satu lagi kes varian Omicron dikesan di negara ini yang membabitkan jangkitan dari luar negara, kelmarin. 


Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, kes baharu itu dikesan membabitkan seorang kanak-kanak perempuan warganegara Malaysia berusia lapan tahun yang menetap bersama keluarganya di Lagos, Nigeria.


Difahamkan, ujian RT-PCR yang dijalankan ke atas kes sebelum berlepas ke Malaysia adalah negatif. Sebaik saja tiba di Malaysia bersama dengan ibu dan adik perempuannya pada 5 Disember lalu dengan penerbangan transit di Doha, Qatar, kanak-kanak itu dan ahli keluarganya sekali lagi menjalani ujian RT PCR Covid-19 di KLIA dan keputusan ujian RT-PCR yang keluar pada 7 Disember lalu mendapati kanak-kanak itu positif Covid-19. 


Kanak-kanak berkenaan bagaimanapun tidak mempunyai gejala dan diarahkan menjalani isolasi di rumah selama 14 hari. 


Kontak rapat iaitu ibu, adik perempuan, bapa dan pemandu teksi yang membawa keluarga itu dari KLIA ke tempat kediaman diarahkan menjalani kuarantin wajib selama 14 hari. 


Sementara itu, 35 orang kontak rapat dalam penerbangan tersebut turut disahkan negatif melalui ujian RT-PCR Covid-19 ketika ketibaan dan pada hari kelima. Pun begitu, KKM meneruskan pemantauan kes dan kontak yang dikenal pasti dilaksanakan secara menyeluruh dari semasa ke semasa. Punca jangkitan kes masih dalam siasatan. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo