Slider

Penjawat awam kantoi berniaga tanpa kebenaran, dikenakan hukuman denda RM8,000


Seorang penjawat awam wanita yang terbabit dalam perniagaan membekalkan sarung kaki bernilai RM44,500 didenda RM8,000 oleh Mahkamah Sesyen pada Khamis kerana berniaga tanpa kebenaran Ketua Jabatan. 


Tertuduh, Suzana Murni Mansor, 53, dikenakan hukuman denda itu selepas mengaku bersalah di atas pertuduhan yang dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Azura Alwi. 


Tertuduh yang diperintah membayar denda tersebut boleh dikenakan hukuman penjara selama lima bulan sekiranya gagal membayar denda. 


Hakim turut menasihatkan tertuduh untuk insaf dan memulakan kehidupan yang lebih baik selepas ini. 


"Anda patut bersyukur kerana diberi pertuduhan pilihan. Tetapi sekarang anda kena tangguh perbuatan itu, sekali gus menjejaskan pekerjaan anda sedangkan anda sudah lama berkhidmat dan rekod kerja juga cemerlang. 


"Jadi, saya berharap anda mengambil peluang ini untuk memulakan kehidupan yang lebih bermakna untuk diri dan keluarga," katanya. 


Berdasarkan pertuduhan, Suzana yang menjawat jawatan pembantu tadbir di Jabatan Pengurusan Fasiliti Bersepadu di sebuah hospital universiti awam, terikat di sisi undang-undang sebagai penjawat awam supaya tidak mengambil bahagian dalam perniagaan. 


Ia sebagaimana diperuntukkan di bawah Peraturan 4(1), Jadual Kedua, Bahagian II Akta Badan-Badan Berkanun (Tataterbib dan Surcaj) 2000, telah mengambil bahagian dalam perniagaan iaitu sebagai pemilik Syarikat Fana Global Resources. 


Sumber: Sinar Harian

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo