Slider

Senarai 463 kawasan terjejas bekalan air ekoran pencemaran bau diesel di Loji Rawatan Air Sungai Semenyih


Ekoran pencemaran bau diesel di Sungai Semenyih, Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) telah menghentikan operasi Loji Rawatan Air Sungai Semenyih (LRA Sungai Semenyih) yang menyebabkan sebanyak 463 kawasan di lima wilayah Selangor terjejas. 


Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor), Elina Baseri berkata, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) sedang bekerjasama dengan Air Selangor bagi mengenalpasti punca pencemaran air mentah di sepanjang Sungai Semenyih dan anak sungai di sekitar kawasan itu.


Daripada 463 kawasan yang dinyatakan, 172 kawasan di Petaling, 54 kawasan di Hulu Langat, 194 kawasan di Sepang, 23 kawasan di Putrajaya dan 20 kawasan di Kuala Langat dijangka mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual. 


Berikutan itu, Air Selangor telah mengaktifkan Pelan Tindakan Kecemasan untuk menyediakan bantuan bekalan air alternatif kepada para pengguna yang terjejas. Sebanyak 81 lori tangki air akan dihantar ke kawasan yang terjejas. Perkembangan terkini berkaitan dengan insiden itu akan dimaklumkan dari semasa ke semasa melalui semua saluran media sosial Air Selangor. Sebarang aduan dan pertanyaan, pengguna dinasihatkan menghubungi Air Selangor di talian 15300, atau aduan juga boleh diajukan di Help Centre yang boleh didapati di www.airselangor.com dan aplikasi Air Selangor.


Sumber: Facebook Air Selangor

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo