Slider

'Teringin nak ke Legoland sebelum akhir hayat saya' - Budak hidap penyakit jantung terbalik, sering sesak nafas & keletihan


Seorang kanak-kanak berusia sembilan tahun, Mohd Adam Amsyar, disahkan menghidap penyakit jantung terbalik (Mitral Valve Atresia) menyebabkan dia sering mengalami sesak nafas dan keletihan. 


Bapanya, Abd Rahman Ahmad, 47, berkata, anaknya disahkan menghidap penyakit itu ketika berusia tujuh tahun dan pakar menjangkakan hayatnya tidak panjang. Penyakit itu bukan sahaja amat jarang berlaku, malah hanya tiga pesakit (termasuk Mohd Adam Amsyar) yang menghidap penyakit itu di negara ini. 


"Penyakit jantung terbalik adam dikesan doktor ketika usianya tujuh tahun selepas dia kerap sesak nafas, bengkak di bahagian muka serta anggota badan dengan tubuhnya menjadi kebiruan. 


"Apa yang lebih membuatkan saya sedih apabila doktor memaklumkan tidak dapat melakukan pembedahan bagi membetulkan keadaan jantung Adam kerana ia amat merisikokan nyawanya. 


"Saya sebak apabila doktor menyatakan tiada apa-apa yang dapat dilakukan dan berpesan supaya sering datang ke hospital untuk melakukan pemeriksaan susulan selain menjaganya dengan betul, terutama jangan membiarkan dia keletihan dan sentiasa menggembirakannya," katanya. 


Abd Rahman yang bekerja sebagai pemandu lori terpaksa berhenti kerja kerana perlu menjaga anak bongsunya itu yang memerlukan penjagaan rapi. Dalam masa yang sama, mereka mengalami masalah kewangan dan tidak mampu membelikan susu formula khas yang disarankan doktor pakar untuk meredakan kesakitannya. 


Meskipun menerima bantuan asnaf Baitulmal RM500 sebulan, Abd Rahman enggan berpeluk tubuh begitu sahaja, malah dia sanggup melakukan pelbagai pekerjaan sampingan seperti memotong rumput di sekitar kampung.


"Adam kerap mengalami sesak nafas dan kemudian tubuhnya kebiruan menyebabkan saya risau. Saya kena sentiasa berada di sisinya supaya dapat menghantarnya mendapatkan rawatan sekiranya diperlukan. Saya juga risau meninggalkan Adam bersama kakaknya berusia 11 tahun kerana mereka berdua masih kecil," katanya. 


Sementara itu, Mohd Adam Amsyar menyatakan dia amat menyayangi bapanya itu yang sentiasa berusaha menggembirakan hatinya walaupun mereka hidup dalam keadaan susah. 


"Saya ada beritahu ayah teringin ke Legoland di Johor Bahru sebelum akhir hayat saya dan ayah berjanji bekerja lebih gigih bagi mencari wang untuk bawa saya. Kalau tak pergi Legoland pun tak apa sebab bersama ayah pun dah gembirakan hati saya," katanya. 


Bagi meringankan bebanan keluarga itu, Yayasan Sultanah Fatimah menghulurkan bantuan RM5,000 bagi membeli susu formula khas untuk jantungnya, bagi tempoh setahun. Selain itu, yayasan berkenaan juga memberi bantuan barang keperluan harian. 


Pengerusi yayasan berkenaan, Penasihat Menteri Besar Johor, Datuk Tee Siew Kiong berkata, pihaknya akan terus memantau keluarga Abd Rahman bagi memastikan keperluan Adam termasuk perbelanjaan membawanya mendapatkan rawatan di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru, yang perlu dilakukan dua kali sebulan. 


Susulan kisah Adam itu disiarkan Harian Metro, ramai individu menawarkan diri untuk menunaikan impian kanak-kanak berkenaan ke Legoland. Pihak Legoland juga mengambil maklum mengenai perkara itu dan menawarkan diri untuk menunaikan impian kanak-kanak berkenaan. 


"Legoland Malaysia terharu membaca kisah Mohd Adam Amsyar dan mahu menunaikan impiannya. Kami sedang memproses beberapa butiran lanjut termasuk SOP berikutan keadaannya yang tidak boleh berjalan jauh dan cepat letih. 


"InsyaAllah impian adik Mohd Adam Amsyar akan kami tunaikan dalam masa terdekat," kata wakil taman tema berkenaan. 


Abd Rahman yang dihubungi berkata, dia terharu apabila mendapati ramai individu dan pihak mahu membantu menunaikan hasrat anak bongsunya itu. Namun dia menjelaskan tidak berniat mahu meminta simpati atau bantuan, tetapi ingin berkongsi mengenai kisah mengenai anaknya itu. 


"Saya terharu dan segan sebenarnya. Saya bukan mahu meraih simpati dan mahu bantuan dengan menceritakan penyakit Adam tetapi lebih kepada berkongsi kisahnya. 


"Wakil Legoland Malaysia juga baru menghubungi saya, memaklumkan mahu membawa keluarga ke taman tema itu dalam masa terdekat. Hanya Allah SWT yang dapat membalas budi tuan-tuan semua," katanya sebak. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo