Slider

(Video) 'Benda camni boleh buat aku menangis, ya Allah' - Netizen menangis tengok kebaikan pasangan ini bantu 2 lelaki buta


Berbuat baik adalah tuntutan agama, yang akan memberi manfaat kepada diri, masyarakat dan negara. Berbuat baik kepada semua orang akan memberikan impak positif dan kesan yang baik. 


Apabila kita terdorong untuk melakukan kebaikan, bukan sahaja Allah menolong mempermudahkan urusan kita, tetapi menjentik hati dan emosi sesiapa yang melihatnya. 


Seperti video tular yang dikongsikan oleh pengguna TikTok, @HarisKacho, bagaimana dia membantu dua lelaki buta untuk mendapatkan barangan sukan yang diingini di sebuah pusat beli-belah terkemuka di Kuala Lumpur, mengundang rasa terharu netizen. 


"Hari ini, saya jalan-jalan di Kuala Lumpur. Terjumpa mereka yang hebat ini, Rafique dan Syamil. Mereka nak cari barang sukan di Pavillion sebab ada yang suruh cari di sini. 


"Masa mereka tanya saya Pavillion di mana, arah mereka ke arah Bukit Bintang. Selepas saya beritahu arah, saya rasa bersalah pula tak guide mereka. Saya terus kejar mereka semula. 


"Mereka ini buta sepenuhnya. Sepanjang perjalanan, banyak kami berkongsi cerita. Ini kali pertama mereka datang ke Pavillion. 


"Sewaktu naik lift, kami semua dah keluar. Kawannya seorang Syamil tertinggal di lift dan dia diam saja, ingatkan kami belum keluar lift. Nasib baik isteri perasan. 


"Selepas dari kedai sukan, saya terus hantar mereka ke MRT Bukit Bintang semula. Insan yang hebat, semoga berjaya di masa hadapan. Bye bye, semoga jumpa lagi," tulis Haris. Di penghujung video menunjukkan, isteri Haris menangis. Haris mengakui, isterinya mempunyai perasaan sensitif dan kebaikan yang dilakukannya mengundang rasa terharu dan sedih isterinya. 


Bagi sesetengah orang, video sebegini mungkin biasa sahaja. Tetapi, ramai netizen yang memuji kebaikan yang dilakukan pasangan ini. Tidak kurang juga yang mendoakan kebaikan pasangan berkenaan dibalas dengan ganjaran berlipat kali ganda olehNya. Sumber: TikTok HarisKacho, Twitter MalaysiaVirall

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo