Slider

(Video) 'Elok time nak masuk lif, ditarik baju uncle tu dari belakang tak bagi masuk' - Netizen selar tindakan bodyguard Zahid Hamidi berkasar dengan rakyat marhaen


Tular di media sosial semalam video seorang lelaki dianggarkan berusia 50-an ditarik dengan kasar oleh pengawal peribadi Presiden UMNO Zahid Hamidi, mengundang kemarahan netizen. 


Dalam video berdurasi 35 saat itu menunjukkan, Zahid dan beberapa orang kanannya serta penyokongnya hadir ke Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur bagi menghadapi pertuduhan yang dikenakan terhadapnya. 


Namun ketika mahu memasuki lif, lelaki berbaju merah kotak telah ditarik oleh lelaki yang dipercayai pengawal peribadi Zahid dan dihalang dari masuk ke lif tersebut sebelum mereka yang lain masuk tanpa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang menetapkan penjarakan sosial. 



Tindakan pengawal peribadi itu menimbulkan rasa tidak puas hati netizen yang menyifatkan layanan yang dikenakan terhadap lelaki berkenaan keterlaluan. 


"YB datang kita salam. Elok time nak masuk lif, dihalaunya kita keluar. Tinggal geng-geng YB je boleh masuk. Kita? Sambunglah menunggu lagi. Uncle baju kotak-kotak merah itu dilayan seperti mana dirasakan layak oleh Zahid dan konco-konconya," kata Ayah Chik - @gwasteady. 


"Aku tak reti pasal undang-undang. Can that unlce charge those two yang tarik leher uncle tu? Menyirap tengok," kata Haziq - @HazirProperty


"Jangan marah-marah wahai rakyat semua. Kita kena terima kenyataan. SOP hanya untuk rakyat marhaen sahaja. Covid juga tuju hanya rakyat marhaen sahaja. Ada satu lapisan memisahkan kita dengna orang berpangkat dan berduit banyak," kata Hahahanat - @hahahihihanat


"Ikut giliran la. Orang lain tunggu depan lif, kau datang terus masuk. Nak ajar adab, dah tua. Takkan tak tahu hormat orang lain? Nak rakyat hormat tapi diri sendiri tak hormat orang lain. Pangkat is nothinglah," kata Hairplace - @hairplacemy



Bagaimanapun ada netizen menjelaskan bahawa sememangnya kerja pengawal peribadi seperti itu. Walaupun kelihatan kasar, tetapi adalah tanggungjawab mereka untuk melindungi orang kenamaan. 


"Bodyguard itu hanya menjalankan tugasnya melindungi VVIP. Adalah tanggungjawabnya untuk menghalang orang yang tidak dikenali secara tiba-tiba mengekori VVIP biarpun terpaksa menggunakan cara kasar," kata Teahrahman. 


Walau apa pun alasannya, netizen tetap berpendirian bahawa tindakan kasar itu tidak perlu. Sebaliknya pengawal peribadi berkenaan boleh sahaja memberitahu lelaki itu dengan cara yang baik. 


Sumber: Twitter Melissa Goh (wartawan Channel News Asia)

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo