Slider

3 lelaki Afrika cuba masuk ke Dubai dengan menyamar menjadi wanita Arab


Baru-baru ini pihak berkuasa Algeria menahan tiga lelaki warganegara Afrika kerana menyamar sebagai wanita Arab untuk masuk ke Dubai. 


Tiga suspek terbabit dilihat memakai alat solek untuk memutihkan bahagian atas muka dan bahagian mulut ditutup dengan purdah. Malangnya, helah itu gagal kerana pegawai di sempadan berasa curiga melihat solekan dan cara pemakaian purdah suspek yang tidak betul. 


Menurut stesen berita Afrika Selatan, Kaya 959, tiga suspek itu cuba memasuki Dubai dengan harapan dapat mempunyai pekerjaan yang baik dan sekali gus mengubah kehidupan mereka. Malangnya, rancangan itu gagal. Tidak diketahui hukuman apa yang dikenakan terhadap mereka, tetapi berkemungkinan besar mereka akan dihantar semula ke negara asal. 


Gambar suspek tular di media sosial dan turut menjadi bahan berita media di Arab dan Afrika Selatan hampir seminggu. Walaupun ada yang mengatakan perbuatan suspek memalukan, tidak kurang juga yang memuji kemahiran mereka bersolek. 


Turut dipersoalkan status warganegara suspek. Ada yang mendakwa mereka berasal dari Nigeria, manakala yang lain mengatakan suspek berasal dari Mali. 


Tahun lalu, seorang lelaki Afrika sanggup menyamar menjadi wanita semata-mata mahu membantu teman wanitanya menjawab soalan peperiksaan. Khadim Mboup, 22, berjaya memperdaya pihak fakulti selama tiga hari. Sehinggalah salah seorang pengawas peperiksaan berasa curiga dengan Khadim dan akhirnya penyamarannya terbongkar. 


Khadim dan teman wanitanya ditahan dan didakwa melakukan penipuan dalam peperiksaan. Akibatnya, pasangan itu diharamkan dengan menduduki sebarang peperiksaan selama lima tahun. 


Sumber: Oddity Central 

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo