Slider

'Rumah tak dinaiki air banjir, tapi mohon bantuan' - MB Selangor dedahkan terima banyak permohonan tipu dari Petaling & Klang


Januari lalu, ramai mangsa banjir 18 Disember 2021 merungut bantuan yang dijanjikan masih belum sampai ke tangan masing-masing walaupun sudah mengisi borang sebelum bertukar tahun. Kelewatan penyaluran bantuan kewangan yang dijanjikan menyebabkan usaha memulihkan kediaman yang terjejas akibat banjir tergendala untuk sekian lamanya. 


Bagaimanapun, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari pada Sabtu 5 Februari 2022, tampil memberi penjelasan mengenai kelewatan itu yang berpunca daripada individu-individu yang tidak bertanggungjawab, sehingga pihaknya terpaksa membuat tapisan. 


Amirudin berkata, pihaknya mengesan berlaku penipuan dalam permohonan bantuan banjir terutamanya dari daerah Petaling dan Klang. Meskipun belum mendapat jumlah sebenar kes, perbuatan individu yang tidak bertanggungjawab itu menyebabkan pihaknya terpaksa membuat semakan semula dan tidak meluluskan terus permohonan terebut. 


"Saya belum dapat angkanya tapi itulah yang menyebabkan pertindihan permohonan (penipuan), kita keluarkan, terpaksa semak semula dan tidak lulus terus. Bila luluskan terus, ada potensi pertindihan. Daerah yang terdedah kepada perkara ini adalah Petaling dan Klang kerana jumlahnya tinggi," katanya. 


Antara contoh kes yang dikesan adalah, permohonan bantuan banjir dari pasangan bercerai tetapi masih tinggal serumah yang membuat dua permohonan berbeza, selain pemohon tinggal di rumah berstrata dan tidak terjejas, tetapi meminta bantuan baik pulih rumah. 


Ditanya mengenai tindakan yang bakal diambil, Amirudin berkata pihaknya kini mengutamakan kebajikan mangsa banjir terlebih dahulu dan mahu mengagihkan bantuan secepat mungkin sebelum mengambil tindakan lanjut terhadap pemohon yang menipu. 


Setakat Khamis 3 Februari 2022, lebih 60 peratus mangsa banjir telah menerima bantuan Bantuan Selangor Bangkit (BSB) dengan agihan berjumlah RM55 juta. Amirudin menjangkakan pengagihan bantuan BSB akan selesai sebelum hujung bulan ini. Walaupun begitu, pihaknya masih memberi ruang kepada rakyat Selangor untuk mengemukakan bantahan, rungutan atau permohonan tercicir dan sebagainya. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo