Slider

Langgar Perjanjian 1878, Kerajaan Malaysia diarah bayar RM63 bilion kepada waris Sultan Sulu

Kerajaan Malaysia telah diarahkan untuk membayar kira-kira RM62.59 bilion kepada waris Sultan Sulu yang terakhir kerana melanggar Perjanjian 1878


Kerajaan Malaysia telah diarahkan untuk membayar kira-kira AS$14.92 bilion (RM62.59 bilion) kepada waris Sultan Sulu yang terakhir kerana melanggar perjanjian 1878 yang ditandatangani oleh Sultan Jamal Al Alam, Baron de Overbeck dan Alfred Dent milik syarikat British Utara Borneo. 


Lapor portal berita Sepanyol La Informacion, Malaysia telah berhenti membayar wang pemisahan tahunan RM5,300 kepada waris berkenaan semenjak 2013 ekoran insiden pencerobohan bersenjata di Lahad Datu. 


Penimbang tara Sepanyol Gonzalo Stampa, mengarahkan pembayaran itu semasa perbicaraan di mahkamah arbitrasi di Paris, Perancis. Stampa memutuskan bahawa perjanjian 1878 adalah satu 'perjanjian pajakan swasta antarabangsa' komersial. 


Disebabkan kerajaan tidak membayar wang pemisahan itu sejak tahun 2013, Malaysia kini berdepan dengan perjanjian itu dibatalkan atau diberi tempoh selama tiga bulan untuk membayar atau berisiko membayar faedah. 


Waris Sultan Sulu pada mulanya mahu menuntut AS$32.2 bilion (RM135.08 bilion) daripada Malaysia. Ini adalah untuk mendapatkan semula wang pemisahan yang belum dibayar bersama-sama dengan jumlah yang mereka percaya sepatutnya dibayar untuk hasil minyak dan gas yang ditemui di rantau ini. 


Mereka diwakili oleh firma guaman Sepanyol B Cremades & Asociados bersama Paul Cohen dan Elisabeth Mason dari 4-5 Grays' Inn Square di London. 


“Penimbang tara (Stampa) mematuhi mandatnya dengan teliti dan sah, memutuskan pertikaian kontrak antara pihak,” kata portal yang memetik Bernardo Cremades Jr.


Malaysia tidak diwakili semasa timbang tara. Waris berkenaan telah memulakan kes di Sepanyol kerana perjanjian 1878 ditandatangani di bumi Sepanyol.


Kes itu pada asalnya dibicarakan di Madrid sehingga Mahkamah Tinggi Madrid (Tribunal Superior de Justica de Madrid) membatalkan pelantikan Stampa atas alasan bahawa Malaysia tidak dimaklumkan dengan betul mengenai kes berkenaan dan dengan itu "tidak dapat membela diri".


Kes itu kemudiannya dipindahkan ke ibu negara Perancis.


Menurut laman web Global Arbitration Review, Malaysia tidak hadir semasa perbicaraan timbang tara di Paris. Susulan pembatalan Stampa, Malaysia mencabar kesahihan untuk mendengar kes itu dibicarakan mahkamah jenayah.


Sumber: MalaysiaKini

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo