Slider

'Diam tak bermakna kita tak buat apa-apa' - Rina Harun nafi dakwaan tak bantu Bella tuntut keadilan

Rina Harun | Foto The Star


Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPKWM), Rina Harun sebelum ini diselar aktivis dan netizen kerana lambat mengambil tindakan dalam kes penderaan remaja sindrom down, yang dikenali sebagai Bella. 


Salah seorang aktivis berkenaan, Dr Hartini Zainudin, mengkritik Rina yang hanya mendiamkan diri walaupun umum mengetahui kes Bella didera itu mendapat perhatian banyak pihak yang berulang kali menggesa pihak kerajaan mengambil tindakan segera. 


Pengasas bersama Yayasan Chow Kit itu berkata, Rina hanya melibatkan dirinya selepas kes Bella, 13, mendapat perhatian dari Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan isteri, Che' Puan Besar Khaleeda Bustamam. 


"Saya tidak tahu apa motifnya, tetapi pastinya nampak seperti berlumba-lumba untuk menunjukkan bahawa beliau melakukan sesuatu dalam kes penderaan Bella. 


"Rina telah hilang kebolehpercayaan sebagai seorang menteri yang menjaga kebajikan kanak-kanak rentan kerana langkah itu dilihat 'kurang ikhlas' dan 'hipokrit'. 


Bagaimanapun, Rina tampil mempertahankan diri dan kementeriannya dan menjelaskan antara tindakan awal yang diambil pihaknya adalah melucutkan hak penjagaan anak angkat kepada Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali, tahun lepas. 


Selain itu, KPWKM juga menyita rumah jagaan itu dan mengeluarkan kompaun pada Julai 2021. Malah pihaknya turut memberi bimbingan emosi kepada Bella yang mengalami trauma, bagi memastikan dia sihat dari segi fizikal dan mental. 


Dalam masa yang sama, KPWKM bertindak memperketatkan undang-undang untuk orang yang layak dan sesuai (dalam hak penjagaan kanak-kanak) ini, untuk memastikan kejadian seumpama itu tidak berulang. 


Mengulas mengenai dakwaan berdiam diri dalam isu itu, Rina berkata tindakan itu adalah demi menjaga keselamatan dan kesejahteraan Bella. 


"Ada perkara yang (dibuat) sebelum ini tidak dimaklumkan, tetapi tidak bermakna kita tak buat apa-apa atau ambil apa-apa tindakan. 


"Adik Bella perlu kita selmaatkan dan kesejahteraan dia yang penting, di samping kita mahu pelaku dikenakan tindakan yang setimpal," katanya. 


Sumber: Malaysiakini, Bernama

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo