Slider

'Isteri mengandung tak boleh puasa, saya temankan je' - Suami upload video isteri makan di restoran dikecam netizen



Tular di media sosial video yang dimuat naik oleh seorang lelaki yang menunjukkan isterinya makan secara terbuka di sebuah restoran makanan segera ketika bulan puasa. 


Bagiamanapun lelaki itu menjelaskan dia hanya sekadar menemani isterinya yang tidak mampu berpuasa disebabkan dirinya yang sedang hamil. 


"Jam baru pukul 4 petang, dia da lapar. Hmm, terpaksalah saya menuruti (kehendaknya). Orang mengandung kan, tak boleh berpuasa. Abang temankan je ye!" tulisnya dalam video tersebut. 


Walaupun begitu, tindakannya itu menimbulkan rasa kurang senang netizen yang mengatakan biar apa pun alasan yang diberi, sebagai suami dan orang Islam, dia sepatutnya membawa isterinya makan di tempat tertutup bagi menghormati orang lain yang sedang berpuasa. 


"Kalau tak puasa pun bang, bawalah isteri makan di rumah. Bukan siap buat video masuk TikTok. Lagi pun, bimbang ada yang akan memandang dan berlakunya salah faham. Sekali gus memalukan orang Islam," kata netizen. 


"Saya dulu masa sarat mengandung pun, elok jer berpuasa sampai bersalin. Kalau ye pun mengandung, apa tak boleh ke makan di rumah? Bangga tayang isteri tak puasa di media sosial?" kata Pupil. 


"Aku dulu pregnant, puasa dan boleh masak lagi juadah berbuka. Memang badan orang lain-lain, tetapi kau tu pregnant, bukannya berpenyakit," kata Cactus. 


"Dah tau pregnant, tak payahlah pergi shopping berjalan beria-ria. Ini salah sendiri walaupun boleh berbuka. Rehat sajalah di rumah," kata Mous. 


"Semua benda nak rakam, pastu upload tunjuk kat netizen. Tak boleh si suami simpan video itu sendiri? Tak ada kepentingan kot. Kalau nak buat kenangan, rakan dan simpan sendirian berhad sudah," kata Rise. 


"Lapar perhatian. Bila kena kecam, menggelupur. Whatever alasan sebab tidak boleh berpuasa pun, jangan tunjuk kebengongan secara umum. Beli makanan dan makan dalam kereta, tak boleh ke? Otak celah ketiak," kata Wani.


Sumber: Kosmo, Forum.

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo