Slider

Kubah RM500K: 'Biar langau mencari taik, kita terus cari madu dari debunga' - Ustaz tampil nafi dakwaan bazir wang sumbangan"Syukran Jazilan! Dengan viral pasal kubah tu oleh Azhar Ismail dan Miqdad Zakaria, Alhamdulillah lagi ramai orang menderma. Ada yang datang sendiri tengok dan berwakaf. Kita sangat bersyukur, kita teruskan membantu. Tak rugi pun, ia akan kekal menjadi rumah Allah, bukan rumah saya," demikian tulis seorang pendakwah agama di Facebooknya baru-baru ini.. 


Ustaz Abdullah Khairi berkata demikian ketika mengulas mengenai isu permohonan sumbangan dari orang ramai (di Facebook) bagi projek pembinaan kubah surau yang memerlukan dana RM500,000.


Terdahulu, seorang individu bernama Azhar Ismail, menasihatkan pendakwah terbabit tidak melakukan pembaziran menggunakan wang sumbangan dari orang awam. Akaun Facebook Azhar bagaimanapun telah disekat dari berinteraksi dengan pendakwah itu dan Azhar percaya perkara tersebut berlaku disebabkan Ustaz Abdullah Khairi tidak menyenangi tegurannya serta menggelar dia sebagai geng munafik.. 
Walaupun ramai yang membuat tuduhan dan spekulasi, Ustaz Abdullah menegaskan dia tidak membazirkan duit sumbangan orang awam. Dalam masa sama dia menyifatkan tindakan pihak luar yang mencampuri urusan permohonan sumbangan dana kubah surau PAKSY itu sebagai meroyan. 


"Buat apa (pembinaan) kubah membazir duit orang. Kubah sementara yang sedia ada ini hanya boleh melindungi jemaah di bawah. Saya yakin tiada pembaziran pun kerana ia dapat mengisi 1,000 jemaah dalam satu masa. Dan tahun depan, (surau itu) akan dinaikkan menjadi Masjid PAKSY," katanya.


Dalam salah satu postingnya di Facebook, Ustaz Abdullah turut menyenaraikan projek penambahbaikan yang telah diusahakannya selama ini di pusat pengajian tersebut. 


Antaranya seperti membina Dewan PAKSY, Kolam Renang PAKSY, Chalet PAKSY, Dewan Memanah, Gelanggang futsal, Dobi PAKSY dan Kafe PAKSY.
"Biarlah langau mencari taik, kita terus mencari madu dari debunga. Nanti bila sudah siap, tertutuplah mulut mereka. Dulu saya bina (gelanggang) futsal dan dewan, saya telah difitnah, dikutuk dan dicaci. Akhirnya...?" ujarnya. 


Sumber: Facebook Ustaz Abdullah khairi, Azhar Ismail

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo