Slider

Netizen terkejut, ustaz minta sumbangan RM500,000 untuk bina kubah surauBeberapa hari yang lalu, seorang pendakwah bebas memuat naik status di Facebook memohon sumbangan orang ramai bagi membina kubah surau di Pusat Kecemerlangan As-Syafie. 


Apa yang menarik perhatian ramai adalah, kos pembinaan yang menelan belanja hampir setengah juta ringgit itu menjadi persoalan. 


Menurut Ustaz Abdullah Khairi, pihaknya memerlukan kos sebanyak RM490,000 bagi membina kubah dengan keluasan 60 kaki x 60 kaki. Kutipan setakat yang dimaklumkan telah mencecah RM84,567.50. 
"Ini adalah kos sebenar untuk pembinaan Kubah Surau Pusat Kecemerlangan As-Syafie. Sekarang dengan duit yang ada, kita bina kubah sementara dulu untuk menjadikan realiti surau dapat digunakan sebelum raya Haji ni. 


"Jumlah kos sebenar untuk kubah dengan keluasan 60 kaki x 60 kaki adalah RM490,000, boleh lihat quotation yang diberikan. InsyaAllah sudah ada RM84,567.50.


"Siapa yang nak berwakaf untuk kubah tersebut, boleh transfer dalam akaun sekolah: Pusat Kecemerlangan Assyafie," demikian tulisnya pada status tular itu.
Bagaimanapun, kos belanja pembinaan itu dikatakan tidak masuk akal. Seorang netizen yang dikenali sebagai Hafiz berkata, dengan kos sebanyak itu mampu membina beratus-ratus pondok pelajar. 


"Terkejut perut saya baca untuk buat kubah surau di sebuah pusat pengajian hampir setengah juta ringgit. Harga begini jika dibahagikan untuk pondok, boleh siapkan beratus-ratus pondok pelajar. 


"Saya bimbang ini menunggang atas nama pusat pengajian untuk mengaut keuntungan masuk poket sendiri sahaja. Kubah bukan satu keperluan mendesak. Jika tiada kubah sekalipun, solat tetap sah. Tidak perlu membazir sumbangan orang ramai," ujarnya. 


Netizen, Roman, turut mengambil contoh sebuah masjid di Dhaka yang tiada kubah. Masjid tersebut menang Aga Khan Award, iaitu anugerah untuk senibina yang memberi tumpuan kepada nilai-nilai Islam, sustainability dan conservation (kurang pembaziran). Sementara itu, Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin sebelum ini pernah mengulas mengenai isu pembinaan kubah berkata, sekiranya pembinaan kubah tersebut menelan kos seperti membina sebuah masjid, kubah itu tidak termasuk dalam wakaf masjid kerana benda itu di luar keperluan. Tidak boleh menggunakan duit wakaf untuk membuat perhiasan-perhiasan yang memakan harga yang begitu mahal. 

Tonton video penjelasan penuh Dr MAZA di bawah:Seorang lagi netizen, Azari Mat Yasir, yang pernah berkongsi mengenai pandangannya pada tahun 2021 bahawa masjid tidak perlu kubah, tidak perlu binaan yang gah dan kata-kata yang indah. Sebaliknya yang paling penting adalah fungsi. 


"Ini masjid yang paling penting: Hati kita. Pakailah walau songkok dan tengkolok sebagai penutup kepala, kerana memakai kaffiyeh tidak menjadikan kita lebih islamik kalau perangai masih tak betul," katanya yang turut melampirkan beberapa gambar masjid binaan dalam negara dan luar negara tanpa kubah. Sumber: FB Hafiz Adnan, Twitter Roman Akramovich, Dr MAZA, Twitter Azari Mat Yasir

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo