Slider

Tukang cuci rakam gambar wanita dalam tandas didenda RM100

Foto hiasan | MediaCorp


Gara-gara merakam gambar seorang wanita di tandas sebuah universiti, seorang tukang cuci yang mempunyai masalah pendengaran dan pertuturan didenda maksimum RM100 oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini.


Majistret Wong Chai Sia menjatuhkan hukuman itu ke atas Muhammad Haffiz Zamri, 31, selepas dia mengaku bersalah mengambil gambar yang mengaibkan terhadap seorang wanita berusia 23 tahun di sebuah universiti pada 9.30 pagi, semalam.


Pendakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM100.


Mahkamah turut memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara dua hari sekiranya gagal membayar denda. Tertuduh membayar denda berkenaan.


Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Phulrani Kaur memohon hukuman setimpal supaya memberi pengajaran kepada tertuduh.


Bagaimanapun, peguam Mohamad Zaidi Othman yang mewakili Muhammad Haffiz memohon hukuman ringan memandangkan anak guamnya boleh dikategorikan sebagai Orang Kurang Upaya (OKU), meskipun keluarganya belum mendapatkan kad OKU berkenaan.


"Ketika kejadian, kawasan itu (berada dalam) kuarantin, tetapi tertuduh mendapati tandas itu telah digunakan. Akibat perasaan ingin tahu, dia bertindak melakukan perbuatan tersebut," kata peguam itu yang turut memaklumkan anak guamnya telah meminta maaf kepada mangsa selain menyesal atas perbuatannya.


Sumber: Bernama

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo