Slider

'Anak buah kawan mak, kena monkey pox tapi tak keluar berita' - KKM nafi dakwaan penyakit cacar monyet merebak di MalaysiaTular di media sosial gambar seorang kanak-kanak didakwa dijangkit penyakit cacar monyet di lokasi yang tidak dinyatakan. 


Menurut individu yang memuat naik gambar tersebut berkata, kanak-kanak itu merupakan anak buah kepada rakan ibunya. Malah dia mendakwa insiden yang menimpa kanak-kanak itu tidak dilaporkan oleh media tempatan. 


"His my mom's friend punya anak buah. Dia kena monkey pox. Monkey pox dah masuk Malaysia. So hati-hati bawa anak-anak keluar. Please, balik rumah terus mandi. Tak care of yourself kids. Tak habis dengan HFMD, sekarang monkey pox pula. Pastu berita tak keluar pun. Dasar Malaysia..." katanya. 


Kementerian Kesihatan Malaysia bagaimanapun mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya tidak menerima sebarang notifikasi berhubung kes tersebut.


"Sehingga 24 Mei 2022, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak menerima sebarang notifikasi berkenaan kes yang dijangkiti virus monkeypox atau kes kanak-kanak yang dikatakan dijangkiti virus monkeypox seperti dalam mesej beserta gambar yang ditularkan dalam media sosial. 


"Sekiranya gambar tersebut adalah benar, waris kepada kanak-kanak tersebut dinasihati untuk membawanya ke fasiliti kesihatan kerajaan berdekatan dengan segera untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan rawatan," kata kenyataan itu. 


KKM juga menasihatkan orang ramai tidak menularkan sebarang berita yang tidak diketahui kesahihannya.10 Mei lalu, Singapura melaporkan satu kes jangkitan cacar monyet pertama yang membabitkan lelaki warga Nigeria berkemungkinan menghidap virus itu dengan memakan daging tikus (bush meat) dalam satu majlis perkahwinan. 


Penyakit cacar monyet hanya boleh berjangkit apabila seseorang itu memakan daging tikus, monyet atau kelawar yang dijangkiti virus tersebut dan ia tidak merebak melalui sentuhan atau pernafasan. 


Sumber: Harian Metro, Kementerian Kesihatan Malaysia

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo