Slider

'Kenapa makin berleluasa benda alah ni? MCMC tak buat kerja ke?' - Rakyat luah rasa semak terima mesej dari scammer



Scam, satu sindiket penipuan yang dilakukan di dalam talian dengan kata-kata yang manis atau jaminan palsu yang membuatkan masyarakat mudah terpengaruh dengan kata-kata tersebut sehingga mengalami kerugian. Pelbagai modus operandi yang dilakukan mereka demi meraih keuntungan berlipat kali ganda.


Terbaharu, mereka kini menawarkan pekerjaan yang dikatakan boleh memberikan pulangan yang lumayan. Tawaran tersebut dibuat melalui hantaran Sistem Pesanan Ringkas. Antara perkhidmatan yang ditawarkan oleh ‘syarikat’ mereka adalah menawarkan pengambilan pekerja sambilan yang hanya bekerja dari rumah dan akan memperolehi gaji sebanyak RM280 hingga RM600 dalam masa sehari.


Pengadu mendakwa mesej sebegini diterima pada setiap hari dan adakalanya mereka juga menerima mesej  berbentuk perjudian. Walaupun sudah beberapa kali mereka  memadam dan menyekat nombor-nombor tersebut, namun mereka tetap menerima mesej yang sama pada hari berikutnya.





“Sehari, dua hingga tiga kali dapat mesej macam ni, dan judi. Setiap hari block pun ada lagi nombor baru. So aku ignore je mesej, “tulis hongbaneewa.


“Exactly, I guna nombor ni for MySejahtera. Nombor ni sangat private. Sebelum ni jarang dapat mesej macam ni,” kata pengguna Twitter BiruUnguCintaku pula.




Menjadi persoalan di sini, bagaimanakah segala data pemilik dapat diceroboh? Adakah melalui pautan tertentu atau ada pihak yang cuba menggunakan kesempatan memperolehi maklumat pengguna untuk tujuan tertentu?


Menyedari hal ini semakin berleluasa dan tiada penghujung, rakyat mula mempersoalkan tindakan pihak Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) dalam menangani isu ini dan ada juga yang memetik nama Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Tan Sri Annuar Musa berhubung isu ini.


Sumber: Faliq Fahmie

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo