Slider

Bayi lemas dalam tab mandi ketika bapanya keluar merokok sambil layan FacebookSeorang bayi perempuan meninggal dunia selepas ditinggalkan di bersendirian di bilik mandi selama tujuh minit tanpa oleh bapanya yang keluar untuk merokok sambil melayari aplikasi Facebook. 


Daniel James Gallagher, 26, mengaku bersalah di atas kecuaiannya itu sehingga menyebabkan kematian anak perempuannya, Leah Jayde, 9 bulan, dalam kejadian 2 April 2021. 


Mengikut fakta kes, Daniel meninggalkan anaknya bersendirian di bilik mandi di kediaman mereka di Queensland, Australia, dengan pili air yang masih terbuka dan dalam masa yang sama dia keluar seketika untuk menguruskan masalah bekalan elektrik. 


Selepas selesai, Daniel dikatakan menghisap rokok dan melayari aplikasi Facebook untuk beberapa minit berbanding pergi ke bilik mandi untuk mengawasi anaknya. 


Selesai merokok, Daniel kembali ke bilik mandi dan mendapati Leah sudah terapung dalam tab mandi. Panik melihat keadaan itu, Daniel segera menghubungi talian kecemasan untuk meminta bantuan.


Daniel turut memberi bantuan pernafasan (CPR) sebelum paramedik tiba di kediamannya. 


Ibu mangsa, Shaylan Gallagher, yang sudah bercerai dengan Daniel pada 2020, segera datang ke rumah bekas suaminya selepas dimaklumkan mengenai kejadian itu. 


Leah dikejarkan ke Hospital Hervey Bay, namun doktor mengesahkan kanak-kanak itu telah meninggal dunia. 


Dalam perbicaraan di Mahkamah Brisbane, Pendakwa Raya Chris Cook mendakwa kecuaian dan pengabaian mangsa selama tujuh minit oleh Daniel telah menyebabkan kematian anak perempuannya. 


"Tidak dinafikan bapanya bersedih tetapi kematian Leah bukan sesuatu yang tidak disengajakan. Ia lebih kepada kecuaian yang menyebabkan kematian," katanya. 


Mahkamah juga diberitahu bahawa oleh Shaylan di mana sebelum ini pernah berlaku semasa dia pulang ke rumah untuk mencari anaknya dan mendapati kanak-kanak itu berada di bilik mandi tanpa pengawasan Daniel yang keluar merokok. 


Hakim Peter Applegarth berkata, kejadian yang pertama sepatutnya menjadi peringatan kepada Daniel untuk tidak mengulangi perbuatannya itu. Justeru, Hakim menjatuhkan hukuman penjara lima tahun terhadap Daniel.


Sumber: Daily Star

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo