Slider

Berita tak baik untuk Guru Kafa, kemudahan cuti bersalin dengan elaun penuh ditangguhkanJabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengambil keputusan menangguhkan kemudahan cuti bersalin dengan elaun penuh selama 60 hari kepada guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) seperti yang diumumkan pada awal tahun ini. 


Kemudahan itu hanya diberi sekali sepanjang tempoh kontrak lantikan semasa yang sedang berkuat kuasa dan selaras penambahbaikan Peraturan Kafa Tahun 2022 yang memasukkan perkara berkaitan cuti bersalin berelaun selama 60 hari. 


Menurut Ketua Pengarah Jakim, Datuk Hakimah Mohd Yusoff berkata, keputusan itu dibuat sebagai mematuhi saran dan pandangan Kementerian Kewangan. 


Difahamkan, Kementerian Kewangan pada 6 Julai lalu mengeluarkan pandangan bahawa pelaksanaan kemudahan itu adalah tidak sesuai dibuat pada ketika ini kerana kedudukan status perjawatan guru Kafa. 


Bagaimanapun, Jakim dikatakan sedang berusaha membuat rayuan kepada Kementerian Kewangan dan menjustifikasikan langkah yang diuat bagi pertimbangan semula kementeriaan berkenaan. 


Dalam pada iatu, Jakim bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Idris Ahmad juga sudah berbincang dengan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam berhubung isu kebajikan guru serta penyelia Kafa. 


"Jakim sentiasa berbincang dan mencari jalan bagi menjaga kebajikan semua pihak di bawah jabatannya termasuk guru Kafa, selain mengharapkan sokongan serta doa supaya usaha berterusan yang dibuat oleh pihak kerajaan melalui Jakim selama ini dipermudahkan oleh Allah SWT," katanya. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo