Slider

Pelanggan perlu tulis nama kalau nak beli satu peket minyak masak bersubsidi

Foto sekadar hiasan sahajaPengguna di Rantau Panjang dilaporkan perlu menulis nama sebelum dibenarkan membeli minyak masak bersubsidi stau kilogram yang merupakan barangan terkawal. 


Lapor Harian Metro, tinjauan di beberapa kedai runcit di daerah itu mendapati, peniaga mewajibkan pelanggan mengikuti syarat tersebut bagi pembelian satu peket minyak masak bersubsidi satu kilogram. 


Pengguna, Fatin Nur Najwa Che Razak, 28, berkata, dia menerima arahan daripada peruncit untuk menulis nama sejak dua minggu lalu yang katanya merupakan arahan daripada pihak berkuasa. 


"Saya akur sahaja dengan arahan yang diberikan demi mendapatkan minyak masak untuk kegunaan harian. Setakat ini, minyak masak satu kilogram dijual pada harga RM2.80 sehingga RM3 sepeket di sekitar kawasan kampung," katanya. 


Berbanding sebelum ini, mereka diwajibkan untuk membeli gula terlebih dahulu sebelum dibenarkan membeli minyak masak bersubsidi tersebut. Namun, amalan itu tidak lagi diteruskan selepas isu minyak masak menjadi perbualan hangat. 


Katanya lagi, bukan semua kedai runcit yang menjual barangan terkawal itu berikutan bekalan yang diperolehi oleh peruncit juga terhad. 


Temubual wartawan Harian Metro dengan peniaga yang dikenali sebagai Zailah, 42, berkata, tindakan mewajibkan pelanggan menulis nama adalah bagi memudahkan urusan rekod jual beli untuk ditunjukkan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP). 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo