Slider

Rakyat Kelantan lebih bahagia dari Selangor yang kaya tapi rakyatnya tak bahagia - KajianLaporan Indeks Kebahagiaan Rakyat Malaysia (MHI) 2021 mendedahkan, Kelantan berada di kedudukan kelima, sekali gus membuktikan rakyat di negeri itu berpuas hati dan bahagia dengan kehidupan mereka. 


Ketua Perangkawan Malaysia, Dr Mohd Uzir Mahidin berkata, laporan itu dibuat berasaskan Survei Kebahagiaan Rakyat Malaysia 2021 yang dilaksanakan untuk mengukur tahap kebahagiaan rakyat Malaysia dari aspek fizikal, sosial, emosi dan spiritual. 


Tahap kebahagiaan rakyat Malaysia diketegorikan kepada lima skor iaitu nilai 0.00 - 2.00 sangat tidak bahagia; 2.01- 4.00 tidak bahagia; 4.01- 6.00 sederhana bahagia; 6.01 - 8.00 bahagia dan 8.01 - 10.00 sangat bahagia.


Sementara itu, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Mohd Amar Nik Abdullah dengan bangganya memaklumkan perkara itu kepada rakyat dalam sesi ceramah pasca sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan di Pengkalan Chepa, malam kelmarin. 


Menurut Mohd Amar, Kelantan yang mendapat skor 7.0 itu jauh lebih tinggi dari Selangor yang hanya mendapat skor 5.0, sedangkan negeri itu lebih maju dari Kelantan. 


"Kelantan termasuk antara negeri yang bahagia. Bahagia ini bermaksud rakyat puas hati, rakyat senang walaupun ada lah masalah. Maka sebab itu kita masuk dalam indeks bahagia. 


"Kita dapat skor 7.0 berbanding Selangor mendapat markah 5.0 iaitu jauh berbeza memandangkan negeri itu kaya, hasil bumi banyak namun rakyatnya tidak bahagia," katanya. 


Justeru Mohd Amar menasihatkan rakyat Kelantan berfikir dengan baik dan tidak mengikut perasaan ketika ada pihak yang mahu menukar pentadbiran negeri itu. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo