Slider

'Jangan dinafikan kebaikan yang pernah dibuatnya' - Ustazah Asma' Harun tegur netizen luah rasa gembira sehingga menghina NajibSehingga ke hari ini, hukuman yang telah dikenakan ke atas bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak masih lagi diperkatakan. Berita ini bukan sahaja mendapat liputan dalam negara, malahan pelbagai persepsi juga disuarakan oleh masyarakat di luar negara.


Sungguh pun begitu, berita ini disambut dengan pelbagai reaksi netizen. Namun berbeza bagi pendakwah bebas, Ustazah Asma’ Harun, yang memberi teguran kepada orang ramai yang ‘gembira’ sehingga mengeluarkan kata-kata hina terhadap Datuk Seri Najib.


Dalam masa sama, Ustazah  Asma’ meluahkan rasa terkilan melihat orang Islam khususnya menghina sesama sendiri di media sosial dengan perkataan yang kasar dan tidak sopan.


"Ramai yang bergembira semalam, cukup mengeluarkan kalimah syukur tanpa menghina individu terbabit. Undang-undang telah tertegak, apa keburukan berlaku pada dia kita tak boleh rasa gembira dengan ayat seperti padan muka, rasakan.


"Kebaikan pastinya pernah dibuat, jangan dinafikan perkara ini mustahil semuanya jahat dan keburukan," katanya.


Tambah Asma’, umat Islam di Malaysia tidak perlu mengagungkan politik sehingga saling bermusuhan sesama saudara seagama.


"Tak perlu kita timbulkan fitnah lain kerana ketidakpuasan hati kita, musuh Islam tepuk tangan lihat kita bergaduh sesama sendiri dan orang bukan Islam pula mengeratkan hubungan mereka.


"Sebagai orang beriman kita tak boleh menghina atau kita tak boleh bergembira di atas kecelakaan orang lain lebih-lebih lagi saudara sesama Islam kita, tak kira siapa, bahkan orang itu pernah menghina dan fitnah kita," pesannya.


@dillahussin hukuman penjara 12 tahun, bekas perdana menteri #ustazahasmaharun #ceramah #islam #islamituindah #najibrazak #datoserinajib #pm #perdanamenteri ♬ Kemarin - Seventeen


Sehubungan itu, Asma’ mengajak orang ramai untuk mendoakan Najib agar beliau dapat berubah menjadi seseorang yang lebih baik.


Sumber: Kosmo, TikTok DillaHussin

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo