Slider

'Suara boleh pergi jauh ni, jauh dari bumi' - Netizen kritik Sikok Bagi Duo nyanyian Ratu Farah



Penerbitan video muzik cover lagu Sikok Bagi Duo oleh Ratu Farah Diva yang digandingkan bersama Shah Rezza dan Aidilia Hilda, mengundang kecaman dan rasa meluat netizen. 


Lapor Harian Metro, majoriti pengguna media sosial tidak menyenangi video terbitan Rusa Music itu yang bukan sahaja dianggap sebagai SAMPAH, malah MEROSAKKAN dan MENJAHANAMKAN industri muzik tanah air. 


Namun di ketika orang ramai menyelar tindakan Rusa Music, tampil seorang individu, Shhir.Irfan, mempertahankan Rusa Music dengan penjelasannya. 


"Ini cuma cover dari Satu Hati Bagi Duo by Upiak. So diorang buat ni versi TikTokers Malaysia. 


"Diorang kasi Ratu cover lagu ni sebab Ratu lain dari yangg lain, 'hidden talent', keep it up but better auto tune kan lagi suara Ratu jadi suara 'singer' yang betul-betul singer," katanya. 


Sementara itu, pencipta kandungan Rusa Music, Mohd Amirul Mohd Ridzuan, 25, berkata, mereka mahu mempromosikan lagu itu di Malaysia versi TikTokers dan sekadar kandungan di YouTube. 


"Memang sekadar kandungan di YouTube, jadi memang kami letak muzik video rasmi dan disengajakan tidak letak parodi," katanya. 


Namun Mohd Amirul menafikan dakwaan merosakkan industri muzik dan beranggapan semua orang ada hak untuk menyanyi serta diberi peluang untuk berbuat demikian. 


"Jika dikata kami merosakkan industri muzik, bagi saya itu normal. Semua orang ada hak untuk menyanyi. Kami beri peluang untuk hiburkan orang kerana masing-masing dah dengar orang yang boleh menyanyi dan ada suara. 


"Ini sekadar hiburan dan orang dengar pun untuk suka-suka gelak ketawa. Benda ini boleh menghiburkan dengan kandungan sebegini rupa," katanya. 


Jelasnya, Ratu Farah dipilih kerana wanita itu sedang tular di media sosial walaupun mereka tahu dia tidak boleh menyanyi dan perkara itu boleh diperbetulkan menggunakan teknologi. 


"Saya dah siap sedia dari awal tahu muzik video ini akan kena kecam. Kalau buat yang biasa, orangg takkan tengok pula," katanya. 


Sumber: Harian Metro

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo